pla general vinyes can calopa collserola

La meteorologia condiciona la verema i la qualitat del vi. Aquest any 2020, ple de rècords pluviomètrics i càlids, deixarà, de ben segur, la seva empremta al vi d’aquesta anyada i els experts apunten que està sent un any problemàtic arran del fong del míldiu, típic en anys plujosos i amb excés d’humitat atmosfèrica.

A Can Calopa, la vinya de Barcelona ubicada al Parc Natural de Collserola, l’any passat van tancar una verema amb molts bons resultats, però la meteorologia del 2019 no va tenir res a veure amb la d’aquest 2020.

La plaga del míldiu malmetrà la verema?

L’afectació de la plaga de míldiu és generalitzada a tot Catalunya, Espanya i Portugal, fins i tot en zones on feia més de 20 anys que no n’hi havia. A Can Calopa han fet molts tractaments per erradicar-la, ja que l’arribada de pluges de forma successiva malmetia els tractaments ja fets.

La vinya pot quedar tocada per la dessecació prematura de fulles i branques i això dificulta la regeneració de les reserves de la planta per a la veremda següent. La plaga afecta el cep de tal manera, que l’any que ve s’arrossegaran problemes, sobretot, si queden espores del fong.

Tot plegat es suma als efectes de la pandèmia per la covid-19 i que, en alguns cellers, ha causat pèrdues de fins als 70 %, sobretot els que exportaven més. A Can Calopa, les pèrdues de vendes per la covid-19 han estat d’un 20 – 30 % , per la falta del servei que donen al món de la restauració. La venda en línia, però, ha facilitat que les vendes no baixessin tant com en altres llocs, malgrat que la cooperativa no ha pogut evitar acollir-se a un ERTO.

Diferències meteorològiques entre 2019 i 20

La primavera de 2019 va ser poc plujosa i l’estiu va estar marcat per diverses onades de calor, una de les quals, històrica. Això va fer avançar la verema gairebé un mes en algunes zones, a Can Calopa, només alguns dies. Enguany, la primavera plujosa i la calor controlada d’aquest inici d’estiu, sense cap onada de calor i amb un juny fresc a la ciutat, segur que condicionaran la maduració del raïm i les aromes del vi.

L’enòleg de Can Calopa, Iñigo Haughey, ens explica que la pluja que més ha afectat l’aparició del fong míldiu és la que ha caigut entre el maig i el juny, més que no pas la de març i abril. A Collserola ja acostuma a haver-hi humitats atmosfèriques molt altes, de 50 – 60 % , però enguany han estat molt superiors. També confessa que les darreres tres setmanes la meteorologia sí que ha acompanyat, però que estan alerta perquè la predicció de pluges durant la segona quinzena de juliol podria deixar una verema en blanc. Això els amoïna molt i Haughey recorda la dita de “año bisiesto, año siniestro” (en català, “anys de traspàs, no te’n fiïs pas”) per lamentar-se’n. A més s’hi suma el fet que el 2018 també va ser un mal any per al celler, pel temps que va fer i per la pressió de la fauna, sobretot de la vespa asiàtica, senglars i alguns ocells.

El setembre acostuma a ser el mes de la verema, però en funció de la meteorologia, pot avançar-se pels volts dels dies de la Mercè. Haughey explica que això podrà condicionar la concentració de sucres, ja que aquest es desenvolupa durant el procés final de la maduració del raïm, que acostuma a produir-se entre mitjans de juliol i mitjans d’agost.

Hi ha zones, com la denominació d’origen Costes del Segre o de l’àrea vitícola del Penedès, en què alguns anys, fins i tot, han començat a collir el raïm a final de juliol o principi d’agost, en varietats primerenques com chardonnay i pinot noir, destinades a l’elaboració de vins escumosos.

Per efecte del canvi climàtic, alguns cellers s’estan desplaçant a la Cerdanya o els Pallars, amb l’etiqueta de vins d’alçada, encara que allà hi ha altres afectacions, com la dels cabirols. La meteorologia allà, però, sí que és més propícia per  a algunes varietats de raïm, ja que les humitats són menors i hi ha més contrastos tèrmics entre el dia i la nit. La plantació de vinya als boscos de muntanya també pot suposar una mesura molt eficaç de prevenció d’incendis.

Dites meteorològiques i vinícoles

Algunes dietes meteorològiques evidencien aquest canvi de tendència climàtica i donen fe de la relació entre meteorologia i vinya:

  • Parra que no brota a l’abril, poc vi dona. L’abril es un més clau per a molts cellers, ja que és quan el raïm comença a néixer i aquest abril va ser el més plujós dels darrers 106 anys.
  • Raïms de Sant Jaume, raïms aigualits; raïms de setembre, te’n llepes els dits. La Diada de Sant Jaume se celebra el 25 de juliol i quan un raïm es cull tan aviat no ha tingut temps d’endolçir-se amb la calor de l’estiu.
  • A l’agost bull el mar i bull el most. El most és el suc del raïm.
  • Migdia d’agost emborratxa més que el most.
  • Per l’agost trons, els raïms seran bons.
  • Al setembre, vi per beure.
  • Setembre assolellat, bon vi assegurat.
  • Setembre molt humit, molt vi, però aigualit.
  • Al setembre, el vi està per vendre.