F. Xavier Macià
Aligot vesper. Foto: F. Xavier Macià

Com cada any, durant els mesos de setembre i octubre, coincidint amb l’època de pas d’ocells rapinyaires, es porta a terme una campanya d’observació i seguiment d’aquestes aus migradores al Parc Natural de Collserola.

Època de migració de les aus

És justament ara, a punt d’arribar a la tardor, quan els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i el nord d’Europa per anar a buscar la bonança hivernal del continent africà. El pas majoritari dels rapinyaires a Collserola es produirà d’aquí a uns dies, cap a la segona quinzena de setembre. 

La ruta migradora que passa per Collserola es coneix com a via litoral de migració. Les rutes de migració estan ben definides i aprofiten els corrents tèrmics que permeten als ocells enlairar-se i recórrer grans distàncies sense gaire esforç.

Més de 30 anys d’observacions obertes al públic

Ara farà 32 anys, des del 1988, que es realitza a Collserola el seguiment de la migració de tardor dels ocells rapinyaires i altres aus planadores. L’observació es fa de del turó de Magarola (Collserola) a 430 metres sobre el nivell del mar, un indret especialment condicionat que es troba en el camí de pas dels ocells.

L’activitat, oberta al públic, ofereix la possibilitat de veure passar aus rapinyaires, així com altres aus autòctones del nostre entorn. La iniciativa de seguiment es planteja tant per l’interès científic com per l’afany de divulgació.

Habitualment, durant la campanya, solen anotar-se a l’entorn de 2.000 aus rapinyaires migradores, de les quals entre 900 i 1.000 corresponen a l’aligot vesper, un ocell que passa per Barcelona procedent de la península escandinava. Altres aus destacades són l’arpella vulgar, l’esparver vulgar o el xoriguer comú.

La pàgina del Parc Natural de Collserola permet conèixer minut a minut les aus que s’observen dalt el turó de Magarola i també el balanç de les espècies anotades a diari.

Què cal fer per participar-hi?

Aquells qui vulguin participar-hi es poden desplaçar fins al cim d’aquest turó, on trobaran l’assessorament de guies del parc. Durant tots els dies dels mesos de setembre i octubre, mentre dura la campanya, un o dos especialistes fan el recompte dels ocells dalt el turó de Magarola i atenen als visitants, orientant-los en l’albirament i interpretant el que es veu.

Mesures excepcionals a causa de la covid-19

Des del Parc de Collserola recorden que a causa de la situació de pandèmia actual caldrà tenir present un seguit de restriccions, entre les quals l’ús de la mascareta, la limitació de l’aforament a vuit persones o el temps màxim de permanència de 30 minuts, entre altres mesures detallades a la pàgina del Parc Natural de Collserola.