Situat sobre les cotxeres d’autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona, a la part superior del barri d’Horta i a la falda de la serra de Collserola, trobem el Parc de Xavier Montsalvatge. És un espai que, segons els representants veïnals de la zona, està poc cuidat i infrautilitzat.

Una entrada al Parc de Collserola

El parc ofereix vistes panoràmiques de la ciutat de Barcelona i espais de joc infantil i d’estada. Des de l’Associació de Veïns d’Horta consideren que podria esdevenir també un centre d’interpretació i un accés de la muntanya de Collserola. Expliquen que està relativament a prop del metro i de l’autobús però que, de moment, els usos que té són molt diferents.

Proposen un canvi d’usos del parc

La zona verda es va construir al 2007 amb un projecte que va quedar finalista del Premi Europeu d’Espai Públic Urbà però, segons expliquen els veïns, ja presenta un estat d’abandonament considerable. Des de l’Associació de Veïns d’Horta asseguren que actualment serveix per fer botellada i passejar gossos. També creuen que hauria de canviar d’usos. En un principi es va plantejar que podria ser una porta d’entrada i un centre d’interpretació de la serra de Collserola. Fins i tot hi ha construït un espai que es podria condicionar per a aquest ús. Ara els veïns volen que es recuperi aquesta opció per donar vida i sentit al parc.

Lloguer de bicis i espai de patinatge

Fomentar les visites al parc és l’opció prioritària, però els veïns tenen altres alternatives. Per exemple, convertir-lo en un espai destinat a activitats esportives com patinatge o bicicletes disposant les infraestructures que fossin necessàries, com servei de lloguer, ja que consideren que és un lloc on no s’ocasionarien molèsties. Els representants veïnals expliquen que han fet arribar la proposta a l’Ajuntament per aconseguir que s’aprofiti millor el parc.