L'huracà Lorenzo el 26 de setembre de 2019 Font: NASA Modis Satellite

Sally, Teddy, Vicky i Wilfred. Aquests són els darrers noms de la llista d’huracans de la temporada 2020, que va començar l’1 de juny del 2020 i acabarà el 30 de novembre.

Sistemes tropicals actius a les 16.30h de divendres 18 de setembre

Tots els de la llista ja s’han nomenat. El darrer, Wilfred, aquest mateix divendres, una tempesta tropical que circula al mig de l’Atlàntic.

Les darreres previsions mostren amb un altíssim grau de probabilitat un nou cicló tropical al Golf de Mèxic, que haurà de dur ja nomenclatura d’alfabet grec.

Sense noms, només l’any 2005

La llista que elabora el Centre Nacional d’Huracans (NHC) només s’ha quedat sense noms una vegada, l’any 2005, en què va tenir fins a 31 sistemes tropicals.

En aquests casos, el NHC recorre a l’alfabet grec per seguir la nomenclatura, començant per l’alfa, la beta, la gamma i fins a una hipotètica omega.

Com us hem dit, només el 2005 va quedar-se sense noms i va haver de recórrer a fins a sis lletres de l’alfabet grec (alfa, beta, gamma, delta, èpsilon i zeta), fet que constitueix el rècord absolut de sistemes tropicals en una mateixa temporada.

2005, l’any del Katrina… i el Vince

Del 2005 tenim el record d’uns destructius Dennis, Katrina, Rita, Stan i Wilma, de categoria 5 (sobre 5) i retirats de la llista per les seves conseqüències catastròfiques, i un record molt més proper i no tan destructiu amb l’huracà Vince (categoria 1), que va impactar a la península Ibèrica com a depressió tropical en un fet gairebé insòlit.

 

Trajectòria de l’huracà Vince, l’any 2005. Font: Viquipèdia

L’huracà, format gairebé sobre les Açores, va agafar una trajectòria cap a la península, on va acabar entrant per la vall del Guadalquivir. A Barcelona, van arribar-nos-en més tard les restes, ja més desfetes, com ha passat amb altres episodis posteriors com el Leslie (2018) o el Lorenzo (2019).

El 2020, en condicions de superar el 2005

Sigui com sigui el 2020 ja està fent història pel que fa al nombre de sistemes tropicals detectats a l’Atlàntic. Ja l’inici de temporada va ser molt més primerenc del que diu la data oficial i a mitjans de maig ja havíem batejat els primers sistemes tropicals.

La temporada s’allargarà (en principi) fins al 30 de novembre, però no es pot descartar que es pugui allargar més, com ja va passar el 2005, en què la temporada d’huracans es va allargar fins a principis del mes de gener.