Aspecte actual dels boscos a l'Alt Berguedà. Foto: M.Cascante
Manel Cascante boscos vall Bastareny

Aquest dissabte, 21 de març, se celebrarà el Dia Internacional dels Boscos i tot fa pensar que aquest 2020 ha de ser un any força millor per als boscos de Catalunya. Segons els experts i expertes del CREAF, aquest any els boscos catalans podran recuperar-se de les sequeres acumulades d’altres temporades, així com dels efectes devastadors de la processionària. La part negativa se l’emportarà el sotabosc, concretament les boixedes, les quals tornen a estar greuement afectades per la plaga del boix.

Els boscos es recuperen d’episodis extrems recents

Jordi Vayreda, ecòleg del CREAF

, destaca que l’onada de calor històrica i sobtada de la setmana posterior a Sant Joan de l’any passat semblava que perjudicaria els boscos. Sortosament, les tempestes de l’estiu els van salvar i actualment l’escenari és bastant positiu. “Ens estem trobant que, fins i tot, s’estan refent les rouredes i els alzinars que van patir la sequera extrema de l’any 2016 en una extensió d’11.000 hectàrees i la del 2012 en 18.000 hectàrees, gràcies que són arbres que rebroten”.

Això, indica l’expert, demostra que la resiliència dels boscos segueix sent forta malgrat els episodis climàtics extrems associats al canvi climàtic. “Dues o tres pluges a l’estiu poden salvar tota una temporada”, explica Vayreda.

Pel que fa a la processionària, segons les dades de la plataforma de ciència ciutadana Alerta Forestal, la qual recull les afectacions de processionària als pins de tot el país, també tenen un any de treva després de quatre temporades d’efectes recurrents molt intensos. Segons Anabel Sànchez, coordinadora d’Alerta Forestal, les observacions que envien els usuaris sobre la processionària han disminuït bastant, probablement perquè els seus enemics naturals han estabilitzat la plaga.

La papallona del boix continua el seu atac

Malauradament les notícies sobre aquesta papallona i els seus efectes no són bones. La papallona del boix (“Cydalima perspectalis”), espècie que s’alimenta de fulles i tiges de boix durant la fase d’eruga, continua sent una plaga preocupant.

Jordi Riera, director de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, explica que si bé a simple vista sembla que aquest 2020 hi ha menys arnes, “hem passat de 5.700 captures per trampa l’any 2018 a només 1.000 captures el 2019, però s’observa que només el 20 % dels boixos estan rebrotant i tots ja estan sent atacats per erugues”. L’especialista explica que no són optimistes amb el futur d’aquesta espècie d’arbust.

La plaga de la papallona del boix encara està activa i s’està expandint. L’any 2017 va començar a afectar greument la comarca de la Garrotxa. Els anys 2018 i 2019 va afectar sobretot la comarca d’Osona i actualment se’n veuen efectes importants a les comarques del Ripollès i el Lluçanès i ja arriba a les portes del Berguedà.

Comparteix a: