Els parcs del Clot i de Montjuïc estan afectats aquest hivern per la processionària, un insecte que causa una plaga molt coneguda als nostres boscos. En tots dos espais hi ha cartells que alerten de la presència de processionària malgrat els tractaments que s’han fet als pins. Per això, es recomana als ciutadans no tocar les erugues i portar els gossos lligats i amb morrió per evitar que les puguin tocar.

Els pèls vermells urticants d’aquests insectes poden provocar irritació del nas i dels ulls i, fins i tot, reaccions al·lèrgiques greus. Uns efectes molt més greus en el cas dels animals, com els gats o els gossos. Als cartells que ha col·locat l’Ajuntament als parcs afectats s’hi detalla que es retiraran les bosses de fils blancs que fan les processionàries i es faran tractaments fitosanitaris als arbres.

L’any passat la plaga d’aquestes erugues es va disparar en barris d’Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Martí mentre que a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i les Corts va disminuir.

Què és la processionària?

La processionària del pi (“Thaumetopoea pityocampa”) és un insecte lepidòpter —una papallona— que s’identifica fàcilment per la presència de bosses de pèls blancs a les branques de pins o cedres. A més, a l’entorn de les bosses solen haver-hi àrees sense fulles. Una de les curiositats és que aquest insecte es pot detectar fàcilment per les processons d’erugues, que es desplacen per terra.

imatge eruga de processionària
Eruga de processionària baixant d’un pi al Guinardó. Foto: M.Cascante