La boira que es va poder veure aquest diumenge a Barcelona és un tipus molt concret de boira, la coneguda com a boira d’advecció. Al cap i a la fi, la boira no deixa de ser un núvol en superfície. Els tipus més comuns de boira es formen quan l’aire humit es refreda fins al punt de rosada. Això fa que el vapor d’aigua comenci a condensar-se en petites gotes, que formen un núvol a terra que redueix la visibilitat.

A continuació, t’expliquem alguns dels tipus de boira més coneguts i com es formen.

Boira de radiació

La boira es va formant a mesura que l’aire es refreda en perdre calor, el qual s’escapa de la superfície terrestre per radiació en nits clares i estables amb vents inferiors a 8 quilòmetres per hora.

En nits clares i estables amb vents inferiors a 8 quilòmetres per hora, la calor s’escapa de la superfície terrestre per radiació i refreda l’aire. En canvi, els vents forts eviten la formació de boira, ja que afavoreixen la barreja de l’aire i eviten un refredament tan alt.

Quan el sol surt al matí, la calor fa augmentar la temperatura per sobre del punt de rosada i és llavors quan diem que la boira es desfà.

Boira d’advecció

Aquest tipus de boira es forma quan l’aire càlid entra en contacte amb una massa d’aigua més freda que l’aire. D’aquesta manera, l’aire es va condensant en petites gotes d’aigua que creen boira. També pot passar al revés, que l’aire sigui fred i que la massa d’aigua sigui càlida. En aquest cas, es veu una mena de fum que surt de la superfície aquàtica.

Boira a Barcelona

Boira de muntanya

Es forma quan un aire humit bufa en direcció a una zona muntanyosa. A mesura que l’aire puja, es refreda, per la qual cosa es condensa i es crea la boira.

Boira de precipitació

Si la pluja que cau és més càlida que l’ambient que hi ha per sota del núvol (que ha de ser més fred i sec), pot produir-se una evaporació parcial d’aquesta pluja. Aquest vapor acabarà condensant en petites gotes, que formen així boira.