canvi de temps barcelona catalunya

La setmana començarà amb un canvi de temps. L’arribada d’una llengua d’aire fred en altura i l’entrada del vent de component nord faran baixar la temperatura fins als registres que són habituals per l’època. Així doncs, després de força dies d’una bonança fora de temporada, es normalitzarà la situació.

Tot plegat arribarà amanit amb ruixats en alguns racons del país i amb una nevada a la serralada pirinenca. Plourà a Barcelona? Fins a on baixarà el termòmetre? A continuació us expliquem tots els detalls d’aquest canvi, que ens durà un ambient de tardor avançada.

S’imposarà la fresca típica de finals de tardor

Predicció per conjunts de la precipitació i la temperatura (màxima i mínima) diàries per a Barcelona. Font: model IFS / ECMWF

Venim d’un llarg estiuet de Sant Martí que ha portat rècords de temperatura màxima per a un mes de novembre. No cal dir que, venint de tan amunt, la normalització de la temperatura que s’espera per als pròxims dies es notarà en forma d’una refrescada destacable.

Els migdies de més de 20 graus a Barcelona quedaran enrere. Ja a partir aquest dilluns i durant bona part de la setmana, la temperatura màxima se situarà entre 17 i 19 graus, fins i tot més baixa a la part alta. Cap a l’interior, el sotrac en la diürna s’accentuarà dimarts.

El descens de la temperatura mínima trigarà uns dies més a fer-se notar. Dimecres farà força fresca de bon matí i dijous podria ser la matinada més freda del que va de temporada a Barcelona i, també, al conjunt de Catalunya. Les glaçades s’escamparan pels Pirineus, pels Prepirineus i per zones enclotades de la Depressió Central. A Barcelona, dijous de bon matí hi haurà entre sis i vuit graus.

La pluja esquitxarà algunes comarques

Independentment del retorn de la fresca típica de tardor, el que més falta fa en aquests moments és que plogui de manera abundant i general. Malauradament, això no passarà ni a curt ni a mitjà termini a Barcelona ni a bona part de les capçaleres dels rius Ter i Llobregat. La nota positiva, però, és que algunes comarques sí que rebran pluja.

Durant la tarda de dilluns començaran a arribar alguns ruixats al vessant nord dels Pirineus i durant la nit i la matinada ja de dimarts es reactivaran a les comarques de Girona, en punts de la Catalunya Central i al nord de la regió metropolitana. Tot indica que la zona on més aigua s’acumularà serà el sud de la Costa Brava, amb alguns registres que podrien superar els 20 l/m².

Ràpidament els ruixats minvaran i entre el matí i la tarda només en quedaran alguns de residuals entre el nord de la Costa Central i el sud de la Costa Brava.

Com dèiem, hi ha molt poques opcions que els xàfecs arribin a Barcelona. Difícilment baixaran més enllà de Mataró i de Granollers. Com a molt, es podria escapar alguna gotellada o ruixat breu la matinada de dimarts, però és poc probable.

Ventades fortes, però no a Barcelona

A diferència del que va passar a finals d’octubre i a principis de novembre, a Barcelona de vent en farà poc. En situacions de nord els Pirineus acostumen a protegir la cuitat de les fortes ventades. En canvi, en altres zones del territori sí que es farà notar i de valent.

La tramuntana i el mestral agafaran embranzida durant la nit de dilluns a dimarts i bufaran amb força a l’Alt Empordà, als cims dels Pirineus, al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

Si bé el mestral perdrà força (sense desaparèixer) dimarts al final del dia, serà aleshores quan la tramuntana s’enfortirà als Pirineus i a bona part de la Costa Brava. Fàcilment hi podria haver ratxes de 80 a 100 km/h en aquests sectors. Dijous perdrà pistonada.

Neu al vessant nord dels Pirineus

La baixada de la temperatura portarà la neu a les cotes mitjanes de la serralada pirinenca. Les primeres precipitacions dilluns a mitja tarda al vessant nord seran en forma de neu per sobre dels 2.000-2.200 metres, però ràpidament la cota de neu baixarà fins a situar-se als 1.300-1.400 metres d’altitud.

La nevada a la cara nord de la serralada serà continuada fins dimecres a la tarda, amb estones d’intensitat moderada. A la Vall d’Aran, l’extrem nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça, així com del Principat d’Andorra i de l’Alta Cerdanya, és on el paisatge quedarà completament nevat, amb un gruix que podria superar els 20 centímetres. Al vessant sud hi podria haver alguna enfarinada.