Pas endavant per fomentar les energies renovables a Barcelona. L’Ajuntament vol accelerar la instal·lació de plaques fotovoltaiques en terrats d’habitatges i equipaments públics i privats, i que siguin a cost zero per als propietaris. Per fer-ho, el consistori hi destinarà 50 M € i buscarà inversors privats per triplicar la xifra i per arribar als 166 M € d’inversió.

A banda de no tenir cap cost per als veïns, la instal·lació de plaques fotovoltaiques suposarà un estalvi en la factura energètica, que a més provindrà de fons renovables. La inversió pública i privada es recuperarà amb l’excedent d’energia que no necessiti l’edifici i que es vendrà a la xarxa elèctrica. Les comunitats interessades en aquest pla s’hauran d’adreçar a una secretaria tècnica que obrirà l’Ajuntament per canalitzar les peticions i vehicular els projectes.

Una part de la inversió es destinarà també a la rehabilitació energètica d’edificis en una ciutat que disposa d’un parc d’habitatges envellit. Per això, s’impulsaran mesures com ara l’aïllament tèrmic de les finques o altres actuacions per reduir el consum energètic. La intervenció tampoc no tindrà, d’entrada, cap cost per als propietaris i la inversió es recuperarà amb l’estalvi d’energia. Està pensada, sobretot, per a rehabilitacions majors o bé equipaments grans.

Acord a quatre bandes amb ERC i JxC

La mesura s’ha batejat amb el nom de Mecanisme per l’Energia Sostenible de Barcelona (MES Barcelona) i forma part de l’acord pressupostari que el govern municipal (BComú i PSC) va tancar amb ERC i Junts per Catalunya al gener. Representants dels quatre partits han comparegut junts aquest dimecres per explicar-ne els detalls.