preu de la llum

El preu de la llum marca pràcticament cada dia un nou rècord històric. L’import que es paga pel megawatt per hora ha passat de tenir un cost de 30 euros a superar els 300 en alguns moments del dia. Però per què puja constantment la tarifa de la llum? Fins quan hi haurà aquesta escalada en el preu de l’electricitat a Espanya?

El preu de les emissions de CO2 i el gas, factors clau en l’increment de la factura de la llum

L’encariment de la factura de la llum ve explicat fonamentalment per dos factors. El primer és l’encariment del preu que paguen les empreses a Europa per emetre CO2, que ha crescut fins a un 100 % en els últims mesos, i el segon és l’augment del preu del gas al mercat internacional.

Les comercialitzadores compren l’electricitat en una subhasta diària. Mentre la demanda d’electricitat és baixa, les companyies poden comprar electricitat generada amb energies renovables o nuclears, però quan la demanda de llum és molt alta, a les hores punta del dia, les elèctriques han de recórrer a altres fonts més cares com ara el carbó o les centrals de cicle combinat, que empren el gas per generar electricitat.

Quan deixarà d’encarir-se la factura de la llum?

Les previsions apunten que el preu de l’electricitat continuarà pujant les properes setmanes degut a l’augment de la demanda que hi haurà durant els mesos de fred. De fet, les elèctriques apunten que fins al 2022 no es produirà una rebaixa de la factura de la llum.

Consells per estalviar en la factura de la llum

L’Organització de Consumidors i Usuaris calcula que, en el que va d’any, les persones que tenen una tarifa regulada pel mercat majorista han pagat un 25 % més en la factura de la llum. El Govern espanyol ha aprovat una rebaixa de l’IVA de la llum del 21 al 10 % per frenar aquesta escalada de preus. No obstant això, la mesura no ha servit per compensar l’augment del cost de l’electricitat des que va començar a funcionar la nova factura de la llum.