La tempesta anunciada ha arribat a Barcelona cap a dos quarts de sis de la tarda. El cel, on poc abans lluïa el sol, s’ha enfosquit, el vent ha començat a bufar i s’han sentit els primers trons. Després ha començat a ploure. La pluja ha caigut de manera irregular per la ciutat i el punt on més aigua s’ha registrat ha estat la zona del Port Vell amb 20 l/m².

Pel que fa al vent, s’han produït ratxes de fins a 74 km / (al Port) i de 64 km / h (a Gràcia). També ha caigut calamarsa en diverses zones de la ciutat, com el litoral.

La tempesta ha provocat incidències al llarg del territori. A Barcelona, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 50 trucades relacionades amb els xàfecs. A tot el Barcelonès, se n’han rebut 70. I els Bombers de Barcelona han rebut 23 avisos relacionats amb la tempesta, tot i que no hi ha hagut cap incidència remarcable.

La tempesta afecta Rodalies i obliga a desviar vols a l’aeroport

Els xàfecs han provocat també afectacions a Rodalies. L’R8 ha estat tallada entre Rubí i Sant Cugat durant una estona, tot i que el servei ja s’ha restablert. L’R4 també ha patit talls entre Cornellà i Martorell. Després s’ha restablert el servei, però s’han mantingut retards durant una estona. Segons ha informat Renfe, el motiu dels talls ha estat que la tempesta ha afectat les instal·lacions de subministrament elèctric.

També les línies R2 i R11 s’hi han vist afectades, en aquest cas, perquè els xàfecs han fet caure branques dels arbres a la via.

A l’aeroport Josep Tarradelles també ha estat una tarda complicada per la tempesta. S’han hagut de desviar cinc vols a Reus i València i altres registren retards per aterrar i enlairar-se.

Pluja després d’onades de calor

Feia un mes que no plovia a Barcelona de manera generalitzada. A finals de juliol algunes gotes van visitar la ciutat, però els registres van ser mínims i només va ploure en alguns barris.

Cal destacar que, a zones de l’interior, ja fa uns dies que els ruixats de tarda han agafat protagonisme. Per exemple, al Pirineu, al Prepirineu i al nord de la depressió central. Fins ara aquestes pluges havien passat de llarg el litoral i prelitoral, però la situació ha canviat i aquest divendres el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha emès un avís per intensitat de pluja a Barcelona i l’àrea metropolitana.

Després d’una llarga temporada de sequera, Barcelona va trencar la ratxa a principis de març. Fins a aquest mes no s’havien encadenat gaire més de 10 dies consecutius amb una precipitació diària acumulada d’1 l/m2 o menys. Des de finals de primavera, però, la pluja s’ha tornat a fer pregar. L’últim dia que va ploure de manera generalitzada a tota la ciutat va ser el 6 de juliol.

Tot i la pluja, el mes d’agost ha començat amb una onada de calor i la previsió a mitjà termini és que es mantinguin les altes temperatures fins a mitjans de mes.