ametllers florits març 2023 barcelona

Els arbres van una mica despistats aquest hivern, fins i tot els ametllers, acostumats a florir de forma prematura a la costa. Enguany, la combinació entre un inici d’hivern excepcionalment càlid, sumada a l’arribada sobtada del fred a mitjan gener, ha fet que encara ara, a principis de març, puguem trobar ametllers florits a la mateixa costa barcelonina.

Convé recordar que l’ametller acostuma a florir normalment al gener a Barcelona.

Ametllers més despistats de l’habitual

Les temperatures excepcionalment elevades a la tardor —rècord pel que fa a la temperatura mitjana de l’octubre, el novembre i el desembre a l’Observatori Fabra (així com en altres regions del territori)— van implicar segones floracions d’algunes espècies d’arbres i arbustos. A finals de setembre fins i tot es va arribar a observar algun ametller a Barcelona que començava a florir.

L’ambient suau de principis d’hivern, amb diverses màximes de més de 20 graus a Barcelona durant les festes de Nadal, va fer que ben aviat molts ametllers iniciessin la floració a la solana de Collserola i en altres punts del litoral barceloní, tal com acostuma a passar alguns anys prop del mar. La floració, però, va quedar truncada de forma sobtada en molts casos a mitjan gener, amb l’arribada d’un episodi de fred àrtic que fins i tot va deixar una mica de neu a Collserola.

Aquesta primera fredorada es va allargar fins a principis de febrer, amb mínimes que alguns dies van arribar a fregar els zero graus al litoral. El febrer, tot i ser un mes que en conjunt ha estat més càlid de l’habitual (gairebé un grau per damunt de la mitjana a l’Observatori Fabra), també ha estat marcat per dos episodis de fred intens ben definits: un primer episodi associat a fortes ventades i un temporal de mar de primera categoria i un segon, a la darreria del febrer, que també va deixar neu a la part més alta de Barcelona i del litoral central.

Ametllers amb flor encara a principis de març a la costa

El resultat d’aquesta combinació de suavitat inicial amb baixes temperatures “a posteriori” ha acabat condicionant el procés de floració de la majoria d’ametllers. Això ha permès que molts ametllers del litoral arribessin al març encara amb flors a la capçada, un fet que no acostuma a veure’s cada any. Habitualment, prop del mar, les flors cauen abans.

Altres espècies d’arbres, els plàtans d’ombra, també van treure fulles de forma prematura a finals de tardor a la ciutat de Barcelona. El fred de les darreres setmanes també ha frenat aquest procés i tot fa pensar que enguany trauran fulles un a mica més tard.

Ametllers florits l’1 de març del 2023 al Parc de la Serralada Litoral

Per què els ametllers són dels primers arbres que floreixen?

La floració dels arbres fruiters és un procés complex i que no depèn d’un sol factor ambiental. Està lligada a la longitud del dia —el fotoperíode— i a l’augment de les temperatures. La bonança tèrmica afavoreix que els arbres passin de forma més ràpida del normal les diverses fases de desenvolupament.

A banda, molts arbres necessiten acumular un determinat nombre d’hores de fred per tal d’iniciar la floració i poder sortir del repòs hivernal. L’ametller és un dels arbres que requereixen acumular menys hores de fred per tal d’aconseguir la inducció de la flor, entre 100 i 400 hores segons la varietat. En aquesta espècie es quantifiquen les hores de fred acumulades per sota del llindar dels 7 ºC.

Els ametllers més primerencs, per tant, necessiten pocs dies de fred per tal d’acumular les hores de fred necessàries. Això explica, en part, que puguin florir molt d’hora. Ara bé, en algunes ocasions, sobretot si la bonança s’avança, poden arribar a florir encara que no hagin acumulat totes les hores.

En aquest sentit, Joan Guitart, cap d’àrea de Gestió de l’Arbrat de Parcs i Jardins, va explicar en el seu moment que “en el cas de Barcelona, a causa del microclima massa suau, l’arbre activa a vegades la floració sense haver acumulat suficients hores de fred“. Afegeix, també, que “probablement per aquest motiu la florida és més irregular i perllongada que no a les zones agrícoles de l’interior, on la floració és més abundant, però també més curta”.

Cada espècie activa la floració a partir d’unes hores de llum determinades, una temperatura concreta i un estat fisiològic correcte, tres paràmetres propis de cada espècie i varietat. Per això, sovint “es parla de varietats primerenques o tardanes”.

L’observació de la floració de l’ametller és un tipus d’informació fenològica. La fenologia és la branca de l’ecologia que descriu i estudia les relacions entre els factors climàtics i les manifestacions de les espècies: la migració dels ocells, la floració de les plantes, etc. Anotar aquest tipus d’informació al llarg dels anys ens aporta informació de com varien o s’adapten els éssers vius al canvi climàtic.