Pluja Barcelona
Les pluges aniran amb fang i fins i tot amb tempesta

Protecció Civil va activar dimarts la prealerta del pla Inuncat en previsió de xàfecs durant la tarda i el vespre a molts punts de les comarques interiors. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha activat l’avís de situació meteorològica de perill per xàfecs i tempestes dimecres a la tarda i bona part de dijous.

Les tempestes de tarda, més extenses de nit

La setmana ha estat marcada per xàfecs de tarda a molts indrets interiors: dilluns les tempestes van començar entorn del migdia i van desplaçar-se cap al sud durant la tarda i van acabar deixant algunes dècimes de litre a la ciutat. Dimarts es van generar tempestes als Pirineus i Prepirineu, però van ser menys extenses i no van afectar Barcelona.

Aquest dimecres la pluja tornarà a afectar, com en dies anteriors, molts indrets de les comarques interiors, especialment de Girona i nord de les de Barcelona. El gir dels vents a component marítima facilitarà que, entorn a la mitjanit els xàfecs podran acostar-se a la ciutat i ens acompanyaran fins ben entrat el matí de dijous, puntualment amb forma de tempesta.

La temperatura també baixarà de forma notable, amb valors màxims que passaran de ser de 28-29 ºC aquest dimecres, als 27 ºC previstos per a dijous.

Què significa la prealerta del pla Inuncat?

La prealerta del pla Inuncat l’activa Protecció Civil segons la predicció meteorològica del Meteocat. Les precipitacions previstes per a aquest dimarts a la tarda, segons l’avís preventiu, indiquen que poden acabar generant situacions de perill per a la ciutadania. Aquest perill estaria desencadenat pels grans volums d’aigua que preveuen i que, probablement, podran caure en poc temps. En el cas que s’activés l’alerta, en lloc de l’actual preaerta, la probabilitat de perill seria més alta.

El pla Inuncat es posa en marxa quan l’aigua dels xàfecs es pot canalitzar a través de torrents i rieres que habitualment no duen aigua fins al mar. Això ocasiona la crescuda sobtada de la xarxa hidrològica, amb tot el que això implica. En algunes zones amb poc pendent, també dificulta l’absorció d’aigua dels desguassos, cosa que també pot provocar inundacions per acumulació d’aigua.