L’any 2019 el Plenari de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar, per unanimitat, el nou Pla estratègic del Zoo, que marca les bases del futur d’aquest equipament municipal, els objectius del qual havien quedat obsolets.

En els reportatges següents conversem amb Juli Mauri, director en funcions del Zoo, per saber quins objectius i plans de futur té aquest espai, inaugurat l’any 1892 al Parc de la Ciutadella.

El nou full de ruta del Zoo

Fa un matí assolellat i quedem amb Juli Mauri davant de la instal·lació nova que s’ha fet per acollir les girafes i gaseles del parc zoològic. Mauri ens explica que el model nou va ser aprovat per tots els partits polítics del consistori “des de la CUP fins al PP”.

“És un nou model que es basa en tres pilars fonamentals. El primer és la preservació de les espècies. El segon, la recerca aplicada a la seva conservació i el benestar dels animals. I el tercer són l’educació i sensibilització de la ciutadania” / Juli Mauri, director en funcions del Zoo


Col·laboració amb altres zoològics

Per tirar endavant tots aquests objectius el Zoo no treballa sol sinó que ho fa de forma coordinada “amb zoològics de tot Europa, d’altres països i també amb els governs”.

La coordinació a escala internacional per a la reintroducció i preservació d’espècies la fa la Unió Internacional de la Natura, “que és qui ens marca com s’han de fer les coses per a la reintroducció d’espècies en perill d’extinció a la mateixa natura, una cosa que no és gens senzilla i que hem de fer molt ben coordinats”.

Mauri Explica que per exemple amb el govern de Catalunya s’ha reintroduït el tritó del Montseny i amb el govern balear han ajudat a salvar el ferreret, que és un petit gripau de les Illes que estava a punt de desaparèixer. També han col·laborat amb el Govern del Senegal hem ajudat a alliberar gaselas dorcas, també en greu perill.


Millora i adaptació de les instal·lacions

Els darrers mesos s’han fet totalment noves les instal·lacions dels lleons i de les girafes i actualment s’està construint un espai per als elefants. Aquest és un dels pilars del model nou, segons assegura Mauri, que afirma que “cal queela animals tinguin més espai i fer que s’assembli a l’hàbitat natural de cada espècie”

En el cas del nou espai de le girafes s’ha buscat el mateix tipus de substrat, paisatge i vegetació per reproduir al màxim l’habitat natural. I ho han fet sembrant llavors portades de l’Àfrica


La sisena extinció

El director en funcions del Zoo es mostra convençut que “estem davant la sisena extinció. Així ho diuen els científics; és un problema gravíssim per a les espècies com també ho continua sent el tràfic il·legal d’espècies animals”. El principal problema és aquell que afecta les zones on viuen els animal sobretot degut al canvi climàtic.

El pla estratègic ens diu que hem de treballar amb les espècies autòctones amenaçades i amb aquelles per a les quals hi hagi uns programes internacionals de reintroducció o conservació a mitjà i llarg termini. Nosaltres ens centrem en la Mediterrània, el Sahel i el simis
Juli Mauri, director en funcions del Zoo

La reintroducció d’espècies

Un gran nombre dels animals que han viscut al Zoo de Barcelona van ser extrets del seu hàbitat natural. Actualment al Zoo “reproduïm algunes espècies de manera coordinada i tutelada a escala internacional però nosaltres no extraiem animals de la natura tret que ens ho demani alguna administració”.

Un exemple de reintroducció és el del fartet al Delta del Llobregat, un peix molt petit que està en perill de desaparèixer. Des del Zoo s’està ajudant amb la cria per tornar-los al seu habitat natural. Tot i la pandèmia l’any passat van alliberar-los.


Però la reintroducció no és fàcil en animals nascuts al Zoo i que han estat en contactes amb humans. El director del Zoo assegura que seria més difícil poder alliberar una girafa nascuda aquí però es podria fer amb un tipus de cria determinat sense contacte amb humans, i posa com exemple les gaseles nascudes al Zoo que s’han portat a centres d’aclimatació i s’han alliberat a l’Àfrica.

Per poder alliberar gaseles hem estat gairebé 15 anys treballant amb els governs africans. Nosaltres estem ja reintroduint l’òrix blanc; ja en tenim en semillibertat a l’Àfrica ja que és una espècie que s’havia reintroduït i la van tornar a exterminar.
Juli Mauri, director en funcions del Zoo

El somni de Mauri és que el Zoo de Barcelona del segle XXI pugui ajudar a preservar i reintroduir animals en perill d’extinció. “És el nostre somni però caldrà treballar moltíssim entre tots”.