(ACN) Un estudi dirigit per la Universitat de Barcelona alerta que el volum de brutícia abocada al mar podria superar els tres bilions de tones mètriques en els pròxims 30 anys.

El cap del Grup de Recerca Consolidat de Geociències Marines de la UB, Miquel Canals, assegura que en el cas de la Mediterrània la brossa ha generat una greu problemàtica ecològica. Afegeix que en alguns fons marins propers a la costa catalana hi ha grans acumulacions de deixalles i que, quan hi ha temporals forts, com el Gloria el gener del 2020, les onades escupen a les platges una part d’aquestes deixalles, evidenciant la gran quantitat que n’hi ha.

Miquel Canals ha apuntat que la causa de l’acumulació de deixalles a costes, mars i oceans és “la generació desmesurada de deixalles, el descontrol en la seva gestió i la poca, o de vegades nul·la, cura per evitar que s’acumulin arreu”. Per això, els experts alerten que cal disposar de coneixements i dades sobre les escombraries del fons marí i reclamen polítiques específiques per minimitzar aquesta problemàtica.

“Les regions marines més críticament afectades per aquesta problemàtica són les mars tancades o semitancades, els fons propers a la costa, les àrees marines sota la influència de grans desembocadures fluvials, i els llocs amb una alta activitat pesquera, fins i tot lluny de terra ferma”, apunta el catedràtic.

Segons Canals, el nivell de tractament de residus dels països costaners també és decisiu, ja que com menys tractament hi ha o més deficient és, més volum de deixalles arriba al fons marí.

El 62 % de residus al mar són plàstics

Plàstics, arts de pesca, objectes metàl·lics, vidre, paper i fragments de ceràmica i de teixits són els materials més abundants en aquests abocadors oceànics. El relleu submarí, les característiques geomorfològiques i el tipus de fons condicionen la distribució dels materials. Es calcula que el 62 % de la brutícia acumulada als fons marins són plàstics. En canvi, els objectes pesants com barrils, cables o xarxes solen quedar-se en el punt on es van dipositar o es van enganxar inicialment.

Els experts alerten també que la brossa és una nova amenaça per a la biodiversitat marina. Se sap que prop de 700 espècies marines ja estan afectades de diverses maneres per aquesta problemàtica, el 17 % de les quals estan incloses a la Llista vermella de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

L’estudi situa a Itàlia el punt amb més densitat de residus marins

L’article ha estat publicat a la revista ‘Enviromental Research Letters’ i compila els resultats de la sessió científica sobre macrodeixalles marines que es va celebrar el maig del 2018, promoguda pel Joint Research Centre de la Comissió Europea i l’Institut Alfred Wegener (AWI), en què van participar 25 experts d’arreu del món. I conclou que l’estret de Messina, un pont submarí que separa Sicília de la península itàlica, és l’àrea amb més densitat de brossa marina coneguda a tot el món, amb més d’un milió d’objectes per quilòmetre.