(ACN/redacció) Un total de 33 entitats de protecció animal han denunciat que l‘Ajuntament de Barcelona ha retirat les ajudes sobre benestar animal. Les organitzacions han enviat una carta a l’alcaldessa, Ada Colau, en què li demanen que reconegui la seva tasca i revisi “amb urgència” la decisió.

Han explicat que van rebre un correu electrònic fa uns dies en què s’informava de la “desaparició” d’una línia pressupostària específica, dins la convocatòria de subvencions, destinada a la protecció d’animals a través de la gestió cívica. Les organitzacions han recordat que mitjançant aquesta gestió fan gratuïtament tasques com el rescat d’animals maltractats o abandonats, campanyes d’adopció i sensibilització, gestió de colònies de gats o campanyes en centres educatius.

“Hauria de ser 100 % gestió pública”

Afegeixen que aquesta tasca “hauria de recaure 100 % sobre la gestió pública. Lamenten que la retirada de la “mal anomenada subvenció” es justifica al correu dient que és una mesura d’austeritat davant la situació econòmica generada per la pandèmia, argument que per a les entitats és “més incoherent i ofensiu”. En aquest sentit, asseguren que abans de la pandèmia ja s’havien reduït les aportacions.

La presidenta de FAADA, Carla Cornella, ha afirmat que és “imprescindible considerar que l’Ajuntament té la competència i la responsabilitat en la gestió de la protecció dels animals de Barcelona i que des de les entitats es treballa cada dia assumint una part d’aquesta gestió”. A més, ha reclamat que es faci un replantejament de la manera d’afrontar les polítiques de protecció animal a Barcelona.

L’Ajuntament ho justifica per l’emergència covid

L’Ajuntament argumenta que el pressupost d’aquest any està condicionat per la pandèmia i s’ha fet prioritzant l’atenció a les persones més vulnerables, “afectades directa o indirectament per la pandèmia” i el fons de recuperació econòmica de la covid. Això, ha portat a prendre decisions “molt difícils” en totes les àrees de l’Ajuntament, inclosa la de Benestar Animal.

Des del consistori, expliquen que s’han mantingut les subvencions a les entitats que treballen amb colònies de gats perquè la tasca que duen a terme és “la gestió d’un servei imprescindible per al funcionament de la ciutat i el benestar dels animals” i, en cas de confinament, no es veuen interrompudes.

Altres entitats s’han quedat sense subvenció perquè “la realitat d’anys anteriors” mostrava que es dedicaven a tasques de divulgació, prevenció i sensibilització sobre tinença responsable, “igualment imprescindibles per la defensa dels drets dels animals” però no “crítiques en un context de pandèmia global”. Afirmen que de cara al proper any, “farem el que estigui a les nostres mans perquè tornem a un escenari de normalitat mantenint les dues convocatòries de subvencions”.