L’Associació Rauxa es va crear l’any 1989 per ajudar a la rehabilitació integral de persones en situació de sense llar que tenen algun tipus d’addicció. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre que ofereix un tractament per aconseguir que les persones deixin de viure al carrer per començar un procés de rehabilitació. Un procés que passa per ingressar en una comunitat terapèutica, la reinserció social en pisos terapèutics i la reinserció laboral abans d’aconseguir l’alta com a pacient.

Les addiccions i la situació sense llar

Una reinserció laboral que els seus usuaris fan al restaurant La Terrasseta del barri de Gràcia. Un restaurant de l’Associació Rauxa i que gestionen les persones en fase de tractament o que ja han rebut l’alta.

Una d’aquestes persones és en David, que és l’encarregat de La Terrasseta i el que gestiona el dia a dia del servei. Ell, com moltes altres persones que han viscut al carrer, hi van acabar degut a la seva addicció.

Em vaig quedar en situació de sense llar per a l’alcoholisme. Jo quan vaig començar a beure tenia una molt bona feina, parella i filles. Per culpa de la beguda a la feina vaig començar a anar malament. Cada cop consumia més i la malaltia va augmentant fins que, sense adonar-te ho perds tot fins acabar vivint al carrer. Mai direm que som alcohòlics perquè fins que no toquem fons no ho reconeixem


Va començar el seu procés de rehabilitació a finals del 2014 i després de dos anys d’un intens procés de rehabilitació avui en dia ja pot dir que és un alcohòlic rehabilitat.

Una persona alcohòlica sempre serà alcohòlica. Durant el tractament la doctora ens ensenya unes eines per mantenir-nos sense consumir. Soc alcoholic rehabilitat i mentre continuï fent les coses que m’han ensenyat seré alcohòlic rehabilitat. No vull tornar a ser el que estava pel carrer, demanant, bevent i amb una imatge totalment desastrosa” ”
David, encarregat de La Terrasseta

Un restaurant solidari on no es ven alcohol

La Terrasseta és dels pocs restaurants de Barcelona on no es ven ni serveix alcohol. Segons en David, “n’hi hauria d’haver molts més per ajudar les persones alcohòliques a deixar la seva addicció”. Al matí serveixen esmorzars i, al migdia, menús que ajuden a finançar el projecte. A més a més, al vespre reparteixen 130 sopars calents a persones en situació de sense llar o persones derivades dels Serveis Socials del barri de Gràcia. Uns sopars que cuinen i preparen les persones en procés de reinserció de Rauxa.