Una lona cobreix la torre del rellotge de la UB durant la seva restauració

La Universitat de Barcelona (UB) està remodelant l’emblemàtica torre del Rellotge de l’Edifici Històric a la plaça de la Universitat. Les obres van començar a l’octubre i està previst que s’allarguin fins al febrer del 2022, temps durant el qual la torre estarà coberta per una enorme bastida. La intervenció permetrà restaurar l’estructura per obrir-la al públic, en un futur, amb visites guiades. Els treballs coincideixen amb una doble celebració: el bicentenari del naixement de l’arquitecte Elies Rogent, i la commemoració, l’any vinent, dels 150 anys de la posada en marxa de l’Edifici Històric.

Una icona del centre de Barcelona

La torre del Rellotge fa 35 metres d’alçària i és una de les imatges icòniques del paisatge urbà de Ciutat Vella. L’estructura té degradacions a la coberta i també als murs. Per això, la intervenció s’ha programat per reparar i restaurar-ne les parets i també reconstruir la coberta, reforçant-ne les voltes i impermeabilitzant-les.

En primer lloc, es tracta de garantir l’estructura de l’edifici i la seva seguretat. Però també ens proposem obrir l’espai a la ciutat, mitjançant visites guiades,com ja fem en altres parts emblemàtiques de la Universitat
Agustí Alcoberro, vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB

També es netejarà i es pintarà el campanar i se substituiran parcialment les escales de fusta.

El primer gran edifici públic que ha marcat el ritme de la ciutat

La torre del Rellotge forma part de l’Edifici Històric de la UB, un conjunt arquitectònic projectat per Elies Rogent el 1862. L’arquitecte va concebre un campanar en el qual s’allotgés un rellotge que havia de marcar els horaris, la precisió i el rigor propis de la vida acadèmica. La documentació conservada a l’Arxiu Històric de la universitat revela els detalls de la construcció de la torre.

Interior del mecanisme del rellotge de la torre del Rellotge a la UB

L’Edifici Històric, declarat monument historicoartístic i bé cultural d’interés nacional, és el primer gran edifici públic de l’Eixample.

Les dues torres són una gran talaia sobre la ciutat i substitueixen les torres de la muralla, que havien estat enderrocades pocs anys abans. La torre del Rellotge ha marcat des d’aleshores el temps i la vida de la ciutat
Agustí Alcoberro, vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals de la UB

Les campanes es van restaurar el 2019

Les campanes es van recuperar el 2019, després de 20 anys sense funcionar gràcies a una restauració. Es van forjar a la foneria de Miquel Forcada, de Vic, el 1880 i van començar a tocar-se el 1881.

Les campanes de la torre del Rellotge, restaurades el 2019

Sobre la taula hi ha més projectes de remodelació, com la rehabilitació de les aules històriques, algunes de les quals continuen en actiu.