El Club Billar Barcelona, inaugurat el 1928, és el més antic de tot l’estat i va ser seu de les federacions espanyola i catalana. Està especialitzat en billar de carambola.

Un club amb història

El Club es va fundar el 14 de febrer de 1928 i es va instal·lar al soterrani de l’edifici “Coliseum”, el mateix lloc on és ara: Gran Via de les Corts Catalanes 595, baixos. Tot i que a l’acta de constitució del 14 de febrer de 1928, figura com a “Billar Club”, a la primera assemblea es va aprovar per unanimitat canviar-li el nom pel de “Club Billar Barcelona”. Per les mateixes dates es van crear les Federacions Catalana i Espanyola de billar, que per molt temps van ocupar les dependències del Club. És l’entitat degana del billar espanyol.

Especialistes en billar de carambola

El Club Billar Barcelona s’ha especialitzat en l’anomenat billar de carambola. Aquesta modalitat es juga en una taula amb mides superiors a la del billar americà i amb la particularitat de no tenir forats, ja que l’objectiu és fer picar la bola que llancem amb les altres dues. Una versió molt popular del billar de carambola és el billar a tres bandes, en què la bola ha de tocar tres cops les bandes de la taula per tal que la jugada es consideri vàlida.

“Hi ha una dita sobre el billar que a mi m’agrada molt: els primers 30 anys, costa
Jordi Limones, jugador del Club de Billar Barcelona

Les tècniques bàsiques del billar

El primer que hem de tenir en compte a l’hora de jugar al billar és com agafar el tac correctament. Al contrari del que es podria pensar, la mà més important és la que agafa l’extrem inferior, ja que amb ella transferirem la força al llançament i, per això, l’ha d’envoltar completament. L’altra mà es situarà amb els dits cor, anular i petit tocant la taula, mentre que l’índex i el polze formen una “o” per on es llisca el tac. Val a dir que si no estem fent servir un guant de competició, el tac farà fricció amb aquests dits i tindrem dificultat per realitzar el llançament. En aquests casos, es pot alleugerir la pressió per tal que el tac tingui més mobilitat. Aquestes tècniques, i moltes més, s’ensenyen i es posen en pràctica cada dia al Club Billar Barcelona, un espai dedicat al billar, on cada racó és ple d’història.