L’anunci d’una reforma tributària del govern del dretà Iván Duque a la República de Colòmbia va fer que el mes d’abril passat una gran part de la població d’aquest país es posés en peu de guerra en contra del seu govern. Van ser 19 dies de protestes i la repressió policial i paramilitar que van acabar amb la mort d’una cinquantena de persones segons diferents ONG pels drets humans.
Activistes colombianes barcelonines
Alejandra Durán i Maria Rosario Vázquez formen part de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia que fa 20 anys es va crear a Catalunya i que agrupa una trentena d’entitats i institucions. Aquestes dues activistes parlen de la crisi social, el paper dels joves i les possibles solucions a un conflicte social que, segons elles, s’arrossega des de fa massa temps.
La pandèmia agreuja les desigualtats
Un esclat social que ha fet retirar la polèmica reforma tributària però que no ha fet disminuir les protestes dels ciutadans contra un Estat molt desigual, corrupte i amb molta repressió policial i paramilitar.
Colòmbia és un dels països sud-americans on hi ha més diferències socials entre els qui són més rics i els qui són més pobres. Durant la pandèmia els nivells de pobresa han augmentat fins a un 42%. Per això, les classes obreres i una gran part dels sectors estudiantils i universitaris van iniciar un seguit de mobilitzacions i vagues generals.