(ACN) El govern català, amb el president Pere Aragonès al capdavant, ha rebut els nou presos del procés, recentment indultats, just cinc dies després de sortir de la presó: l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell; l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras; els exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull i Dolors Bassa; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i secretari general actual de Junts, Jordi Sànchez. Ha estat una recepció oficial en què també ha participat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i en què Aragonès els ha encoratjat a “perseverar fins que la repressió cessi del tot i es respecti la voluntat popular de la ciutadania”.

“Avui res s’acaba”

El cap del govern ha reivindicat l’amnistia i l’autodeterminació per resoldre el conflicte polític i ha reclamat que s’acabi “d’una vegada per totes l’ofensiva del poder judicial i del Tribunal de Comptes contra l’independentisme”. Sobre els presos indultats, n’ha destacat el compromís amb Catalunya: “Per això vau entrar a la presó convençuts d’haver estat víctimes d’una injustícia i en sortiu amb la tranquil·litat de qui no ha de demanar perdó per res“. El president creu que “avui res s’acaba” i ha animat a treballar “no només perquè surti la gent de la presó, sinó perquè no hi entri ningú més”.

El govern català rep els nou presos independentistes indultats a la Generalitat

“Acte de justícia”

Durant la trobada amb els presos indultats pels fets de l’1-O, a la galeria gòtica de la Generalitat, el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha qualificat la recepció d’“acte de justícia” i s’ha negat a agrair l’indult al Govern espanyol: “Les úniques gràcies que es donaran avui són les del poble de Catalunya cap a vosaltres i les vostres famílies, per mantenir-vos dempeus sense defallir”. A més, ha asseverat que els centres penitenciaris on han estat reclosos els nou presos —Wad-Ras, Mas d’Enric, Puig de les Basses i Lledoners— “seran part de la història de Catalunya“.

“Un pas més”

Per la seva banda, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha confessat que la seva alegria no és “completa” perquè “hi ha unes persones exiliades que no poden tornar a casa i moltes persones represaliades”. “Vivim-ho com un pas més en el nostre camí cap a la fi de la repressió, cap a l’autodeterminació i aquesta república justa, solidària i feminista que volem”, ha conclòs.

En aquest sentit, durant l’acte s’han deixat simbòlicament unes cadires buides per representar les absències de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont; els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig; la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel.