Gabriela Rasgado i Natividad Ambrocio són les dues beneficiàries actuals del programa d’acollida temporal Barcelona Protegeix Periodistes de Mèxic, que va iniciar-se ara fa cinc anys.

“Estic exiliada per amenaces tant del crim organitzat com d’autoritats del govern, per denúncia ciutadana, desviament de recursos, sous estratosfèrics…“, explica Ambrocio, qui malgrat haver viscut amb “la por d’un dia no tornar a casa”, ha tirat endavant per “la passió de ser la veu de la gent”.

“Em deien que estava buscant ser violada, que volia engrandir les llistes de feminicidis”, recorda Rasgado, qui pensa que quan torni a Mèxic al setembre els polítics que actualment són al comandament “en tres anys se n’aniran, i jo seguiré sent periodista”.

FB mexic periodistes

Rodrigo Landeros, coordinador del programa, el va plantejar al principi com un “espai per respirar, per venir tres mesos” a Barcelona i allunyar-se de les amenaces, però ha anat creixent fins al punt que als beneficiaris se’ls brinda ajuda psicosocial, de salut, formativa i d’incidència política. Recorda, de passada, que Mèxic és el país amb més periodistes assessinats del món, el 2020 en plena pandèmia van morir 19 professionals, segons dades de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) i la UNESCO.