Sants-Montjuïc, el districte amb més inversió assignada als pressupostos participatius amb 3,6 milions d’euros, ha estat també el que més participació ha registrat a les votacions finals, amb més de 9.200 vots. Tot i això, veïns i entitats es qüestionen si el mecanisme dels pressupostos participatius és el més adequat. “Si hem de competir amb grans projectes no sé si ens hi tornarem a presentar, perquè no veig factible tornar a mobilitzar el barri una altra vegada després del resultat d’aquest any. […] Analitzarem quin tipus de competidors tenim. Ens queda la sensació que els diners no s’han distribuït bé“. Ho explica el president de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plaça de la Farga, Daniel Serrarols. Les votacions finals del procés han determinat que els dos projectes amb més adhesions siguin grans actuacions, de cost elevat, que han impedit que altres projectes més petits es puguin executar. De fet, dels 19 projectes finalistes només se’n podran fer cinc.

Els dos projectes més votats s’emporten la meitat dels diners

El projecte de reforma del Parc de l’Espanya Industrial, amb un cost de 850.000 euros, ha estat la proposta més votada a la ciutat amb 3.351 suports. El segon projecte de Sants-Montjuïc quant al nombre de vots és la reforma del camp esportiu de Julià de Capmany per a la pràctica del criquet i esports minoritaris. Ha rebut 2.890 suports i és un dels dos projectes de Barcelona que requeriran més inversió, amb 1,6 milions d’euros. Només aquestes dues primeres propostes sobrepassen la meitat de la inversió assignada al districte (3,6 milions).

Això ha deixat pocs diners per a la resta de projectes i ha fet que els cinc que finalment s’executaran no siguin els cinc més votats. De fet, el projecte que tanca la llista dels projectes escollits pels ciutadans és, en realitat, el novè projecte en nombre de vots, amb 1.824 suports.

El projecte que va obtenir la cinquena posició real en les votacions, amb 2.192 suports, és el que van presentar els Castellers de Sants. L’objectiu de la proposta era recuperar l’edifici patrimonial de Can Climent per convertir-lo en la seu social de l’entitat. El projecte té un cost d’un milió d’euros i el topall de 3,6 milions d’euros ha impedit que, finalment, es pugui dur a terme.

Hem tingut mes de 2.000 vots. El districte ha de reconèixer d’alguna manera aquest suport ciutadà després de set anys
Sumpta Sogués, Castellers de Sants

El mateix ha passat amb la proposta de renovació de les zones infantils i la vegetació de la plaça de la Farga. La van presentar l’Associació de Veïns i Veïnes de la Plaça de la Farga amb el suport de les AFA d’Hostafrancs i la Bordeta. Ha quedat en la posició sisena en nombre de vots i els 535.000 euros de pressupost han fet que també superés el topall de la inversió assignada a Sants-Montjuïc.

La plaça de la Farga, al barri de la Bordeta
La propera vegada analitzarem quin tipus de competidors tenim. Ens queda la sensació que els diners no han estat ben distribuïts
Daniel Serrarols, AV Plaça de la Farga

El mateix ha passat amb la proposta per avançar cap a la superilla de Sants i la promoció d’usos ciutadans a l’entorn de la fàbrica Germans Climent, en setena i vuitena posicions en nombre de vots, que també n’han quedat fora.

Els projectes més petits, a la cua de les votacions

La plaça de Joan Corrades, al barri d’Hostafrancs

D’altra banda, les propostes que han rebut menys suport en les votacions finals dels pressupostos participatius han estat els projectes de barri. Tal com expliquen els veïns són propostes molt locals que resulten atractives, en la majoria dels casos, només per als veïns que viuen a l’entorn. És el cas de la reurbanització de la plaça de Joan Corrades, al barri d’Hostafrancs, i la remodelació del carrer de Feliu Casanova, al barri de Sants-Badal, que han quedat respectivament en les posicions 18 i 19.