La regidora actual de Junts a l’Ajuntament de Barcelona Neus Munté és una de la quarantena de processats pel Tribunal de Comptes per la causa oberta contra la internacionalització del procés independentista. Aquest dimarts el tribunal ha confirmat que reclama fiances per un valor total de 5,4 M € per despeses presumptament irregulars per explicar el referèndum de l’1-O a l’estranger. Munté –que finalment es lliura d’haver de pagar fiança, igual que Jordi Turull i Pau Villoria–, està sent processada per la seva acció com a consellera de Presidència en el govern de Carles Puigdemont.

El mateix expresident Puigdemont haurà d’abonar de forma solidària amb l’exvicepresident Oriol Junqueras un total d’1,9 M €. En canvi, en el cas de l’expresident Artur Mas i l’exconseller Andreu Mas-Colell, hauran de pagar 2,8 M €, la xifra més alta imposada pel Tribunal de Comptes en aquesta causa. Fins aquest dimecres, els advocats de les defenses tindran temps de presentar-hi al·legacions. Cal tenir en compte que els diners reclamats ara són fiances, però que més endavant hi haurà el judici i, per tant, el tribunal decidirà les multes que ha de pagar cadascun dels processats.

“La repressió no s’atura”

En declaracions a betevé, Neus Munté ha confiat en la solidaritat de la ciutadania per poder pagar les fiances, com ja va passar en la causa oberta contra l’1-O amb l’anomenada caixa de solidaritat. De fet, Munté ha recordat que “el Tribunal de Comptes ja fa temps que està amenaçant molta gent”, com els processats pel mateix tribunal en contra de la consulta del 9-N. Per això, l’exconsellera de Presidència ha avisat que “la terrible realitat és que la repressió no s’atura, que la repressió no s’acaba”, ha sentenciat.