Descobrir el passat i la història de la basílica de la Mercè així com els espais que normalment no són accessibles al públic. Això és el que ens proposa la visita guiada que s’ha posat en marxa recentment i que pretén que aquest temple sigui més conegut entre els barcelonins. La visita es fa, prèvia reserva, els dissabtes al matí i està organitzada per Riosta Barcelona a petició dels responsables de la basílica. Situada a prop del mar va ser el primer convent de l’orde de la Mercè i actualment és una de les esglésies barroques més ben conservades.

Estil neoclàssic i barroc

A la plaça de la Mercè, al barri Gòtic, és on comença la visita guiada a la basílica de la Mercè. Es tracta d’un espai arquitectònic del segle XIII, tot i que l’església es va aixecar el 1765. La façana neoclàssica amaga un interior d’estil barroc.

La Mònica Maspoch és la directora de Riosta Barcelona, empresa que va rebre l’encàrrec per part del rector de la basílica d’organitzar aquestes visites guiades. “Visitar una església no és com visitar un museu. Són edificis vius que estan en ús. Cada un dels espais té un racó, de segur, molt especial, i això no passa a un museu. Expliquem tot això en una introducció perquè la gent entengui què ve a visitar”.

Descoberta d’espais reservats

A l’interior, la primera parada es fa a la nau central, un espai obert al públic. La proposta, però, inclou altres llocs de culte no visitables normalment com la capella del Descens o la del Santíssim.

L’objectiu d’aquestes visites, tal com explica en Fermín Delgado, rector de la basílica la Mercè, és donar a conèixer el patrimoni cultural que s’amaga l’interior de la basílica. “Hi ha moltes coses que s’aprenen. Si una persona entra aquí sense cap mena de guia pot arribar a pensar que ha vist i conegut la basílica de la Mercè. Doncs no, perquè sense guia li falta l’explicació i interpretació de molts dels elements que hi ha a l’interior”.

La visita culmina a la tribuna, on el visitant podrà veure l’orgue de la basílica, que es va renovar el 2018.