Des que es va fundar, el 1869, fins a l’actualitat han passat més de cent anys, però el Centre Moral i Instructiu de Gràcia mostra molt bon estat de salut. Així ho demostren els prop de 500 socis i els nombrosos actes programats per celebrar el seu aniversari. Entre les activitats, els membres de l’organització han volgut fer un recull de tots aquests anys resumits en una exposició fotogràfica. La mostra és un recorregut, en imatges, pels 150 anys de l’entitat.

Educació catòlica per a tothom

El centre va néixer per impulsar l’escola catòlica entre la població obrera, però a la seva seu s’hi ha fet de tot: des de cant coral fins a esports com el tenis taula, els escacs o el bàsquet. El 1948 l’equip de beisbol es va proclamar campió de Catalunya i d’Espanya de segona categoria. Actualment qui s’endú el gruix de les activitats programades és el teatre, una secció que sempre ha acompanyat l’organització i que ha estat un reflex viu de l’evolució de la societat. 

Durant el procés de tria de fotos, la comissària de l’exposició, Mercè Tost, es va sorprendre quan va topar amb una imatge del 1934 en què podia veure un grup d’homes disfressats amb els vestits dels seus respectius personatges: “És una foto de teatre de l’obra ‘Gente bien’, que resulta que tot són homes disfressats de dona, perquè en aquella època les dones no podien fer teatre”, aclareix Tost. 

Un referent a la Vila de Gràcia

El Centre Moral i Instructiu de Gràcia és i ha estat tot un referent a la vida del districte, com recorda el president de l’entitat, Carlos Pablos: “D’alguna manera, les entitats i els ateneus hem marcat l’evolució amb uns moments que la societat no tenia res. Abans era un tema familiar: venia una família i s’hi involucrava tothom perquè la societat era d’aquesta manera. No hi havia les possibilitats que hi ha ara [per exemple] de marxar fora”. En els darrers anys l’entitat s’ha renovat obrint els matins per ampliar l’oferta d’activitats

L’exposició fotogràfica anirà movent-se per diferents centres, com la seu de la Fundació de la Festa Major de Gràcia o el local dels Lluïsos de Gràcia.