La basílica de la Mercè estrena orgue. L’instrument -que s’ha construït durant dos anys al taller de l’orguener Gerhard Grenzing- substitueix el que es va fer a principis del segle passat per l’orguener Gaietà Estadella. L’antic instrument encara funcionava, però havia quedat obsolet, ja que dels 40 registres que tenia només n’hi havia 18 operatius.

El nou orgue parteix amb 40 registres operatius, tot i que en té més que aniran incorporant-s’hi si els feligresos, amb les seves aportacions, els apadrinen. Tothom qui vulgui escoltar la nova veu de la basílica de la Mercè haurà d’esperar fins al 21 de setembre, data en què es farà el primer dels tres concerts inaugurals previstos.

La majestuositat de l’aparell impressiona, però la principal diferencia amb el seu antecessor és que passarà de donar 18 registres a 40. Uns sons dels quals podrà gaudir tothom. L’Héctor París fa prop de dues dècades que és l’organista titular de la Basílica de la Mercè. Del nou instrument, en destaca “l’altíssima qualitat que té, però a més que estarà a l’abast de la ciutadania, no només dels feligresos”. Assegura que a la basílica es faran concerts “per a la gent que li agrada aquest instrument” i conclou que “per fi tenim a Barcelona un instrument a l’altura dels grans instruments que podem trobar arreu”.

Tres concerts gratuïts

La presentació oficial de l’orgue es farà amb tres concerts gratuïts, els dies 21, 22 i 23 de setembre a les vuit de la tarda, que aniran a càrrec de Thomas Ospital, Maria Nacy i Montserrat Torrent, respectivament, que són tres organistes de prestigi internacional reconegut.

El nou orgue pesa 12 tones, fa vuit metres d’alçària i té prop de 3.000 tubs. Per construir-lo han calgut dos anys de feina. La intenció, segons l’Héctor París, és que “a més d’acompanyar musicalment les celebracions de la basílica de la Mercè”, aquest orgue serveixi per a alguna cosa més. Per això comenta que “s’estan tenint converses amb l’Escola Superior de Música de Catalunya per tal que aquest instrument estigui a l’abast dels estudiants d’orgue de grau superior”.