Al llarg de la història hi ha hagut moltes maneres de fer justícia a Barcelona. Els primers tribunals de justícia de Barcelona van funcionar al Palau Reial Major, a l’actual plaça del Rei. Inicialment, els únics que podien actuar com a jutges eren els comtes i senyors feudals, que feien d’àrbitre entre dues parts i qui decidia era Déu.

Segons explica l’escriptor i antropòleg Xavier Theros, els judicis es podien resoldre mitjançant un combat entre dos guerrers que representaven cadascuna de les parts. També amb judici per ordalia, amb proves com la del ferro roent, que declarava innocents els que no es cremessin després d’agafar-lo amb les mans. Potser el sistema més extravagant era el judici per albats, segons el qual es llençaven dos nadons morts a l’aigua, un per cada bàndol, i el que surava representava el culpable.

El tribunal de la Inquisició, a la mateixa plaça

L’edifici del Museu Frederic Marès va exercir com a seu del tribunal de la Inquisició, que va tenir jurisdicció sobre les heretgies a partir del segle XIII, i funcionava en paral·lel als tribunals comtals o reials, de caire civil. El tribunal eclesiàstic funcionava com a acusació i jutge alhora i es dedicava a perseguir jueus, sodomites i bruixes.

A partir del segle XIV es va imposar la justícia reial, que va funcionar al desaparegut Palau Reial Menor, per darrere de l’Ajuntament. I a partir del segle XVI, al Palau del Lloctinent, a la mateixa plaça del Rei, on es feien les execucions i on, fins i tot, hi havia la casa del botxí. Xavier Theros explica que Barcelona va ser el primer lloc on la seu inquisitorial va ser assaltada i el tribunal, eliminat, l’any 1820, 14 anys abans que a la resta del país.

El Palau de la Generalitat va ser seu de l’Audiència Provincial

A la plaça de Sant Jaume, va començar a funcionar-hi una mena de Tribunal Suprem, ubicat al Palau de la Generalitat. Després de la derrota del 1714 es va convertir en l’Audiència Provincial, on s’ubicava la famosa Sala del Crim que jutjava els casos de delinqüència.

Segons recull Theros, els convictes havien de desfilar pels carrers de la Bòria, Carders i Corders mentre la gent els llençava verdures podrides i excrements, entre altres coses. La darrera víctima d’aquest escarni judicial de la qual es té constància és l’alcavota Tia Caterina, l’any 1816.

El Palau de Justícia es va construir l’any 1908

L’any 1908 es va construir el Palau de Justícia, que actualment acull el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Fiscalia Superior de Catalunya. Es va construir perquè l’Audiència estava saturada i el primer any ja va acollir el primer judici mediàtic: contra Joan Rull, àlies el Coix de Sants, que posava bombes per encàrrec per després acusar els anarquistes.

Cent anys després de la construcció, el Palau de Justícia es va tornar a saturar i part dels seus tribunals es van traslladar a la nova Ciutat de la Justícia, a l’Hospitalet de Llobregat.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a