El carrer de Pelai amaga un túnel inacabat que es va construir durant la Guerra Civil per unir l’antic tren de Sarrià amb el metro, i transportar material bèl·lic. Les càmeres de betevé hi van accedir l’any 2016 acompanyades del personal de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i per l’historiador Manuel Marina per descobrir aquest racó ocult de Barcelona.

La galeria tenia una longitud de 202 metres, l’equivalent a la llargada de dos camps de futbol i el projecte es va iniciar el mes de març del 1938 per una explosió. Una bomba va impactar contra un camió que portava munició i 500 persones van perdre la vida. Aquest fet va provocar que els republicans plantegessin la construcció d’aquest túnel per transportar la munició d’una manera més segura.

La fi de la Guerra Civil va interrompre el projecte. A les imatges s’hi pot veure una de les seccions del túnel, en aquest cas la que s’inicia a la cruïlla del carrer de Pelai amb la ronda de la Universitat. 24 metres de longitud amb 1,30 m d’ample i 2 m d’alt. L’historiador Manuel Marina explicava que el túnel es va construir amb el mètode belga, que consisteix en una excavació progressiva: primer s’obre una petita galeria i després es va eixamplant.

Magatzem de munició i un fragment d’antiga muralla medieval

Finalment aquest túnel no va assolir mai la funció per la qual s’havia projectat, però algunes veus diuen que durant un temps es va utilitzar com a magatzem de munició. Posteriorment va funcionar com a cotxera de l’estació de Catalunya dels ferrocarrils, i també s’hi va acumular la runa de l’enderroc de les obres de renovació que es van fer en aquesta mateixa estació.

Però aquesta construcció amaga una altra sorpresa: un fragment de l’antiga muralla medieval de la ciutat, que està integrada en una de les parets de formigó del túnel.