Aragonès, Borràs i Colau Ofrena Floral a Lluís Companys

Com cada 15 d’octubre es ret homenatge al president Lluís Companys, afusellat pel règim franquista el 1940. Institucions, partits polítics i entitats han fet una ofrena floral al Fossar de la Pedrera, a Montjuïc. La comitiva que ha encapçalat les ofrenes ha estat la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que hi ha anat acompanyat de membres del govern, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

Aragonès ha advertit que els “motius de fons” que van portar el feixisme a atacar les institucions catalanes i afusellar el president Lluís Companys segueixen encara avui, amb els “atacs” contra Catalunya i qui en vol la màxima llibertat i justícia social. El president també ha afirmat que la “cadena històrica institucional” aguanta des de l’afusellament i encara ara, 81 anys després. El president ha apuntat que Espanya ha intentat la “repressió” amb “diferents onades”, i n’ha posat com a exemple la sentència del Tribunal de Comptes d’aquest dijous.

A l’acte d’homenatge hi han desfilat altres personalitats. El secretari general de JxC, Jordi Sànchez, ha afirmat que “l’Estat continua amb set de venjança buscant la mort civil d’una trentena de persones”. El líder del PSC, Salvador Illa, ha apuntat que els socialistes han portat una proposta de memòria democràtica al Parlament.

De la seva banda, el líder d’Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha denunciat que Companys va ser “afusellat pel feixisme” però “el règim democràtic actual n’ha permès la impunitat”. Carles Riera de la CUP, creu que el millor memorial i homenatge pels republicans és mantenir la lluita, mentre que Genís Boadella del PDeCAT ha denunciat que l’Estat espanyol “no és capaç de demanar perdó” per l’afusellament del president.

El 2018, el Govern espanyol va fer una declaració de reparació a l’expresident de la Generalitat Lluís Companys. Va ser la primera vegada que un executiu central feia un gest d’aquest tipus.