Les aglomeracions a l’estació de l’L11 de la Trinitat Nova en els darrers dies han fet esclatar la paciència dels usuaris, que han omplert les xarxes de vídeos de denúncia. Abans de l’entrada en funcionament al setembre molts veïns de la Zona Nord ja qüestionaven la distància entre les dues mampares que tanquen l’andana. Amb els dies, les queixes van anar en augment i, aquesta setmana, la vaga de Renfe ha fet vessar el got. “Dimarts, en hora punta, no teniem prou espai“, comenta l’Antonio Alcántara, un dels usuaris.

Un passadís de dos metres i mig d’ample

Segons els passatgers, tot i que a terra hi ha marcats uns espais que s’han d’ocupar per seguretat, molts cops no poden seguir les indicacions perquè l’andana és un “espai molt reduït”. Un altre usuari, el Mikel Martínez, explica que cada cop que para un tren s’hi apleguen “70 persones que esperen pujar, més 70 que n’han de baixar, en un passadís de dos metres i mig d’amplada que fa 100 de llarg“. Afirmen que els passatgers acaben xocant uns amb els altres i “col·lapsen l’andana”.

Segons TMB, les dimensions compleixen la normativa

TMB ha els donat explicacions en un fil de Twitter. Explica que l’andana nova els permet millorar la gestió amb l’L4, però s’ha hagut d’encabir en un túnel existent, un fet que en limita l’amplada. Tot i això, afirma que les dimensions i les mesures d’accessibilitat i evacuació compleixen la normativa vigent. Una opinió que no comparteix l’AV de Torre Baró. “Si això són millores és lamentable. La sensació que tenim és de claustrofòbia. Ens tracten com a ciutadans de segona. Semblem xais anant a l’escorxador“, denuncia el José Vicario, de l’AV de Torre Baró. També qüestionen la seguretat en cas d’evacuació: “Diuen que hi un pla de bombers? Si ara mateix hi ha un incendi, com surten les persones?“.

Segons TMB, les portes automàtiques de l’L11 garanteixen també la seguretat del passatge, però molts usuaris es queixen que, sense conductor i amb les dificultats de mobilitat dins l’andana, hi ha poc temps per accedir als trens. “Arriba el metro i té un minut per descarregar la gent, carregar i marxar. Com que és 100 % automàtica marxa i hem d’esperar una altre metro”, comenta el Mikel Martínez.

L’AV de Torre Baró recull aquests dies totes les queixes i vídeos dels passatgers per presentar-les a les administracions. Demana que se’ls escolti cada cop que s’hagin de fer actuacions que afecten la mobilitat dels barris de la Zona Nord.