El refugi de la Guerra Civil situat sota la plaça del Mercadal, a Sant Andreu, no podrà ser visitable tal com demanaven els veïns i historiadors andreuencs. Tot i que es troba en molt bon estat en alguns trams, s’ha determinat que per qüestions de seguretat no es reobrirà. Així ho ha explicat Elvira Juncosa, la consellera de Sant Andreu, en el consell plenari del districte celebrat al març.

Juncosa ha afegit, però, que sí que s’està estudiant col·locar-hi alguna referència històrica per recollir la memòria històrica sobre aquest indret. D’una banda, el districte està parlant amb Mercats de Barcelona per tenir un espai a l’interior del futur Mercat de Sant Andreu, que està previst que obri portes al maig, per exposar-hi fotografies i material audiovisual. També s’està estudiant col·locar-hi un faristol exterior per explicar-ne la història.

Una galeria per a 4.300 persones

Unes obres sota els porxos de la plaça del Mercadal el juny del 2019 van deixar al descobert un dels accessos d’aquest refugi, el 0439 de Barcelona, segons la carta arqueològica de Barcelona. Al fons de Defensa Passiva, s’hi conserven plànols i apunts topogràfics del túnel i, per això, se sap que es tracta d’una construcció antiaèria del tipus galeria. Durant la Guerra Civil, el refugi estava referenciat als carrers de Bascònia, Montpeller, Mateu Ferran (Gran de Sant Andreu actual) i la plaça del Mercadal. L’estructura defensiva original contenia nou accessos diferents. Segons els plànols del projecte, el refugi tenia capacitat per a 4.300 persones i diferents pous de ventilació. Els túnels feien, aproximadament, entre 1,90 metres d’alt i 1,40 d’ample. A més, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias assegura que aquest és un dels pocs refugis antiaeris andreuencs que es conserven i que tenen accés des de la via pública.