Fins als anys 90 al carrer d’Aragó hi va haver les Novedades Punsoda, un negoci mític del 1940 que es dedicava a la confecció i venda de barrets. Amb la mort del propietari, Manuel Punsoda, la família va heretar 10 capses de material per confeccionar barrets i documents que ajuden a contextualitzar el sector de la barreteria durant 50 anys.

Manel Punsoda, fill de Manuel Punsoda, explica que els ha costat trobar sortida a tot aquest material, perquè ja gairebé no hi ha negocis de barrets artesanals com els que feia el seu pare: “Tenim molt material que no té sortida perquè és un negoci que de mica en mica s’ha anat perdent“.

barrets Punsoda
Al centre d’aquesta fotografia es pot veure Manuel Punsoda acompanyat de la seva dona, Marta, lluint un dels seus barrets
Tenim molt material que no té sortida perquè és un negoci que de mica en mica s’ha anat perdent
Manel Punsoda

La donació ha passat a mans de l’artista tèxtil Ana Vivero

A les capses hi ha des de capelines de feltre a tul o palla, que en el món de la barreteria es coneix com a “paillasson”. Ara, tot aquest llegat ha passat a mans de l’artista tèxtil Ana Vivero, amb taller a la Vila de Gràcia i que es dedica a reciclar materials per elaborar barrets i lligadures. Explica que els productes són de gran qualitat i que cada vegada costen més de trobar. També fa referència als colors, que són de tonalitats característiques d’aquella època.

Membres de la família Punsoda i Ana Vivero amb part del material per fer barrets i lligadures que guardava el seu pare

“Queda poca informació dels 200 tallers de barreteria i flors que hi va haver”, explica Ana Vivero. “Per això el que més m’ha fascinat és la documentació” que guardava Manuel Punsoda”. Són arxivadors amb tota mena de detall de qui confeccionava els barrets, els clients, quins barrets es venien a cada època o a quines zones del país hi havia més demanda i es pot veure quins van ser els anys daurats per a la barreteria i com ha anat evolucionant el sector.

Queda poca informació dels 200 tallers de barreteria i flors que hi va haver, per això el que més m’has fascinat és la documentació
Ana Vivero

A partir del material de la donació l’artista ja ha començat a imaginar el barret que farà amb una de les capelines de feltre. També està planificant una exposició en homenatge a la barreteria amb els documents i materials del llegat Punsoda com a protagonistes i la col·laboració d’artesanes que es dediquen a fer barrets actualment.