Després de set anys, el Jardí del Silenci té una trentena de projectes en marxa. Tot i que és un pulmó verd de la Vila de Gràcia, està qualificat de solar edificable, per això, demanen que es corregeixi aquest error i es consideri com a zona verda. Ara, tornen a estrènyer al consistori perquè això sigui una realitat i es protegeixi aquest oasi de biodiversitat del carrer de l’Encarnació, 62.

Un error en la qualificació del 1976

El Jardí del Silenci, ara un terreny municipal, està qualificat de zona edificable residencial per un error en el plans del 1976, quan hauria de ser per a equipaments. Després de set anys de feina, en aquest espai amb glicines centenàries i biodiversitat, l’Associació Salvem el Jardí demana que es requalifiqui com a zona verda. De fet, aquesta és una antiga demanda, però ara s’acaba el temps per fer-ho, ja que segons el document de compra per part de l’Ajuntament, si no es fa en un període concret l’espai tornaria a mans de la propietat.

“O es fa en aquest mandat o es perd”

“La qualificació estava equivocada amb les cases adjacents, ara ens trobem un segon problema que des d’aquest contracte de compravenda hi ha aquesta condició resolutòria: o es fa ja en aquest mandat o es perd el Jardí del Silenci“, explica Marta Montcada de l’entitat gestora del Jardí del Silenci. Esperen que aquesta situació es resolgui en aquest nou mandat de l’Ajuntament de Barcelona.

Una trentena de projectes

El Jardí del Silenci va néixer amb rebombori, els veïns van salvar l’espai amb l’objectiu de conservar aquest pulmó verd. Ara, però a més d’un pulmó verd asseguren que és un pulmó d’activitats. Des d’un hospital per a plantes malaltes, un servei de donacions d’esqueixos, hort, plantes aromàtiques, cactus a un sorral són alguns dels projectes que han pres vida amb més de 400 socis.

Són una vintena els que estan al dia a dia i asseguren que és bàsic “mantenir l’espai d’una forma digna, donar-li el seu ús de jardí amb tot el que implica cuidar primer el jardí, per aquesta raó hi ha tants miniprojectes com lletres té l’abecedari”, assenyala Marta Montcada. Són una trentena d’iniciatives que asseguren és generen del debat entre els participants. A l’últim plenari de Gràcia es va aprovar iniciar un procés participatiu per definir els usos del Jardí i l’entitat que el gestiona creu que ja s’està fent cada dia. Esperen que el focus es posi en la requalificació de l’espai.