El Centre Cívic Urgell commemora el centenari del naixement de l‘escriptora periodista i activista Teresa Pàmies (Balaguer, 1919 – Granada, 2012), amb un seguit d’activitats entorn a la seva persona, vida i obra. En el vestíbul, es pot veure la mostra que ha creat la Institució de les Lletres Catalanes per fer divulgació de la seva obra literària. Fa un retrat d’una dona incansable, que va lluitar per les causes que considerava justes i va viure de manera coherent amb el seu pensament.

Una escriptora vinculada al barri

Teresa Pàmies es va haver d’exiliar després de la Guerra Civil. Quan va tornar el 1971 es va instal·lar a l’Esquerra de l’Eixample. A petició dels veïns, des del 2011, el seu nom dona la benvinguda a l’equipament que acull la Biblioteca Agustí Centelles i el Centre Cívic Urgell. Anna Ripoll, programadora del Centre Cívic Urgell, explica que la seva activitat política va estar molt vinculada als temps que li van tocar viure i que els veïns van voler reivindicar el seu paper com a dona i feminista, així com la cinquantena d’obres que ha deixat.

Una programació variada

En la commemoració de l’efemèride s’ha volgut recordar la producció que va deixar, però també que el visitant pugui aprofundir en altres aspectes de la seva vida, com els seus viatges.

A banda de l’exposició del vestíbul que recull el seu periple vital, i que es podrà veure fins a finals de mes, s’han organitzat tot un seguit d’activitats, xerrades o conferències, com la lectura dramatitzada ‘La llibertat irrenunciable’.