Les obres de construcció d’una residencia, a tocar de l’església de Santa Maria de Sants, van servir per descobrir el refugi 819. Veïns i experts en patrimoni del barri de Sants asseguren que els treballs de construcció d’un pàrquing i un bloc de pisos al solar, propietat de l’Arquebisbat de Barcelona, ja han destruït la sortida d’una de les galeries. Ara, temen que les obres facin malbé les restes arqueològiques de la Guerra Civil.

Les xarxes socials han recollit la protesta amb #Salvem819

Davant d’aquesta possibilitat, i per tal que tots els candidats a la alcaldia escoltin les seves reclamacions, entitats relacionades amb la conservació del patrimoni i historiadors han engegat una campanya a través de les xarxes socials, amb el coixinet #Salvem819.

L’Ajuntament reacciona als tuits

El districte de Sants-Montjuïc, davant l’alarma que s’ha produït a les xarxes socials, ha ordenat a l’Arquebisbat que s’aturin les obres en aquesta entrada del refugi i que es delimiti l’espai, per tal de poder seguir amb els treballs sense malmetre el refugi.

L’Arquebisbat vol obrir el refugi a la ciutadania

L’Arquebisbat de Barcelona assegura que les obres no posen en perill el refugi, ja que té tres sortides i no s’està tapant completament. Afirmen que, “segons el permís del districte de Sants-Montjuïc, només s’ha de mantenir l’accés de la plaça de Bonet i Muixí i la resta poden desaparèixer”. Tot i això, afirmen que la seva intenció és mantenir el refugi i obrir-lo a la ciutadania.

Com era el refugi?

El refugi 819 es troba situat sota l’edifici annex a l’esglèsia de Santa Maria de Sants. Té accés des de la plaça d’Ibèria i, segons l’estudi arqueològic encarregat per l’Arquebisbat, tenia un segon accés des del carrer del Sant Crist, però ha desaparegut totalment.

Es tracta d’un refugi de tipus galeria de mina, els quals van ser molt freqüents a Barcelona. El material que hi predomina és l’argila força compacta, que generalment en facilitava l’excavació.

A trets general, el refugi té una planta en forma de T i, segons els experts en patrimoni de la zona, està en perfecte estat de conservació.

Comparteix a: