El baptisteri d’entre els segles V i VI, situat al costat de la capella de Sant Marc, és un dels poc vestigis de la Catedral de Barcelona anteriors a l’època gòtica. Se’n sap ben poc de les basíliques que la van precedir. La paleocristiana i la visigoda són totalment desconegudes. I de la romànica, aixecada el segle XI i sobre la qual es va construir l’actual, els experts treballen per determinar-ne la forma i dimensions.

Baptisteri paleocristià de la catedral de Barcelona

Aquest dijous i divendres, en el marc d’unes jornades sobre basíliques històriques de Barcelona organitzades per la facultat Antoni Gaudí, diversos historiadors aboquen tots els coneixements de la Catedral abans que fos Catedral. Segons Júlia Beltran, coordinadora de les xerrades i professora de la facultat Antoni Gaudí, un dels principals problemes a l’hora de concretar com era la basílica romànica són les dificultats per fer excavacions sota la Catedral.

“Se sap poc del subsol de la catedral perquè no s’ha excavat. Només hi ha excavacions antigues, dels anys 60 i 70, que van posar de relleu el baptisteri paleocristià, una troballa molt important”

La dificultat per excavar amb seguretat sota la catedral ha dut a provar tècniques més noves, com el georadar. Mitjançant ones electromagnètiques es poden detectar murs sota terra. Els professors Gerardo Boto, de la Universitat de Girona, i Màrius Vendrell, de la Universitat de Barcelona, lideren un estudi que empra aquesta tècnica a la Catedral de Barcelona. Han optat per una antena de 400 MHz, que permet assolir informació fins aproximadament tres metres de fondària.

Gràcies a aquestes proves s’han detectat uns murs soterrats que posen en dubte les hipòtesis anteriors sobre la forma i dimensions de l’antiga basílica romànica. Segons Boto, però, són indicis no concloents.

“Les dades obtingudes ens indiquen que la basílica romànica tindria una amplada de capçalera més estreta de l’última hipòtesi i podria estar flanquejada per sagristies a banda i banda”

Els responsables de l’estudi volen deixar clar que la investigació continua en marxa. Els resultats definitius no es presentaran fins a la tardor.