Rec Comtal a les casernes de Sant Andreu

Durant les obres de reurbanització de les antigues casernes de Sant Andreu els arqueòlegs de l’Ajuntament han trobat dos nous trams del rec Comtal. Des de principis de febrer s’està fent una actuació arqueològica arran dels treballs de construcció d’una nova rambla entre el carrer del Palomar i el passeig de Santa Coloma.

En aquest zona de Sant Andreu ja era conegut el pas d’aquest canal d’aigua i de l’aqüeducte romà. L’origen del rec Comtal es remunta al segle IX, però és a partir del segle XI quan l’ús d’aquesta infraestructura es generalitza. El rec Comtal i l’aqüeducte naixien en una zona imprecisa molt propera al riu Besòs, a l’àrea de Montcada i té un recorregut de 13 quilòmetres fins arribar a la ciutat.

Rec Comtal a Sant Andreu

Al seus inicis, va permetre moure les rodes de molins per  produir farina, es va utilitzar per operacions artesanes, per regar terres i, amb la revolució industrial, moltes fàbriques van aprofitar l’aigua per les activitats productives.

S’ha localitzat un mur a banda i banda de la llera

Els experts estan documentant fins a 24 metres de longitud entre els dos trams localitzats, amb una profunditat màxima de tres metres amb una llera que tindria una amplada, depenent del tram, entre els 2,5 i els sis metres. L’excavació ha permès localitzar un mur a banda i banda de la llera a la part inferior que canalitzaria el curs de l’aigua. Els arqueòlegs continuaran treballant durant les properes setmanes.

El barri de Vallbona presumeix de tenir l’únic tram del rec Comtal al descobert i en ús de Barcelona. En aquest tram la sèquia encara abasteix d’aigua els horts de La Ponderosa i embelleix el paisatge del barri.