S’ha obert als veïns i les entitats el procés participatiu Patrimoni de Gràcia. Fins a finals del mes de juliol es poden fer arribar propostes de racons, detalls o elements singulars de la memòria gracienca per complementar l’estudi de patrimoni que estan elaborant tècnics. Aquestes aportacions es poden fer a través de la plataforma Decidim.Barcelona.

Un catàleg que no s’ha actualitzat en dues dècades

El districte de Gràcia ha començat una revisió del catàleg del patrimoni del districte. Aquest document no es revisava des de l’any 2000 i després d’algunes situacions que van aixecar les alarmes, com el cas del possible enderroc de les casetes del carrer de l’Encarnació, es va veure que hi havia elements que s’havien de conservar i no hi estaven inclosos. Per això, el districte de Gràcia ha suspès les llicències d’enderroc durant un any i ha posat cinc equips a treballar sobre el terreny amb la garantia que mentrestant no hi pugui haver nous enderrocs.

Procés participatiu amb veïns i entitats

La idea és que el nou catàleg no es deixi res i, per això, s’ha obert un procés participatiu amb el veïnat. L’objectiu és no perdre cap element i poder incloure el màxim en el document final. Ara, veïns i entitats poden aportar propostes a través de la plataforma Decidim.Barcelona. “Fem una crida perquè totes les entitats i persones que tinguin documentació ens la facin arribar i ara és el moment d’estudiar-ho tot exhaustivament perquè no ens podem permetre el luxe d’acabar el catàleg i haver-nos deixat alguna cosa molt important fora i perdre aquest patrimoni, perquè ja hem perdut molt patrimoni”, apunta Judith Calabria, consellera del districte de Gràcia.

El barri del Coll de moment no hi entra

Amb aquest exercici es vol recopilar la memòria dels veïns que no es veu a les façanes. Un exemple n’és la proposta que ha fet el Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca, que demana una placa que identifiqui l’edifici que va acollir la productora de cinema Balet y Blay on es va fer la primera pel·lícula de dibuixos animats en color d’Europa. El problema és que l’espai està ubicat al barri del Coll i aquest és l’únic dels cinc barris de Gràcia que no entra en la revisió del catàleg del patrimoni. Tot i això, la proposta s’estudiarà. El Coll no hi ha entrat, perquè segons el districte de Gràcia les principals demandes venien de la Vila de Gràcia i Vallcarca i no es podia analitzar tot el territori, per això diuen que els casos del Coll es faran més endavant.

Verd i memòria històrica s’inclouen en el catàleg

De moment, a la plataforma digital hi ha la proposta de Balet y Blay i una veïna que demana la conservació de l’esgrafiat de la façana de l’edifici del número 9 del carrer del Montseny. L’objectiu del procés participatiu és recopilar jardins, interiors d’illa, vestíbuls, ornamentació, tallers artesans, plaques publicitàries o costums que després es valoraran per professionals. De fet, aquesta revisió inclou per primera vegada el verd i la memòria històrica que formaran part del patrimoni de Gràcia.