La historiadora hortenca Carlota Giménez constata com el que es coneixia en el passat com la Vall d’Horta ha canviat radicalment d’aspecte. Aquest territori, que abans formava part del municipi de Sant Joan d’Horta i que es va annexionar a Barcelona el 1904, era eminentment rural. El creixement de la ciutat a partir dels anys 60 i 70 o els canvis urbanístics a causa de les Olimpíades del 92 han propiciat la desaparició de les masies, les cases senyorials, els camp o els camins que hi havia. També han canviat els costums, les tradicions i les formes de vida.
Tot això és el que intenta recuperar ara Giménez amb el llibre ‘Horta desapareguda’. L’obra, que edita Efadós, recull una recopilació d’imatges històriques recollides per diferents veïns i entitats de la zona. El llibre es pot trobar a les llibreries del barri i també al web de l’editorial Efadós.
‘Horta desapareguda’, el passat d’un barri
La idea del nou llibre de la historiadora Carlota Giménez, ‘Horta desapareguda’, és recuperar els elements, principalment paisatgístics però també culturals, que s’han perdut a l’entorn del barri d’Horta. Per exemple, segons explica l’autora, s’hi inclouen exemples com el de Can Barret. Era una casa senyorial amb jardins i fins i tot un estany amb aigua al barri de Montbau que s’ubicava on ara hi ha uns edificis. Segons Giménez, a partir dels anys 60 i 70, amb la gran expansió de Barcelona, es va perdre bona part del paisatge de tots els barris. Per això, adverteix, el llibre pot estar especialment indicat per a persones d’una certa edat que poden recordar aquests espais però també pot servir als més joves, curiosos, que vulguin saber com era el barri en el passat.
Imatges cedides per veïns i entitats
Les imatges antigues són l’eix del llibre. L’autora les ha recopilat provinents de diferents entitats com els Lluïsos d’Horta, el Foment Hortenc o l’arxiu de veïns com el fotògraf Jaume Caminal. Assegura que ha treballat amb el doble de fotografies de les que necessitava per poder seleccionar les més interessants segons el que volia explicar. El contingut està estructurat en tres capítols. Un se centra en el passat rural, un altre en el fenomen de l’estiueig de la burgesia barcelonina a la zona i l’últim en les tradicions i festivitats perdudes.