Les antigues Cases del Governador ja no són presents al barri de Verdum. Aquests reduïts habitatges, de 21 a 23 metres quadrats, inaugurats a la dècada dels 50 no tenien prou espai per encabir-hi un safareig. Per això, les dutxes i el safareig eren col·lectius, en una caseta pròpia.

Dones i nenes rentaven la roba amb la resta de veïnes, una pràctica que passava de generació en generació. Un cop rentada i esbandida, la bugada s’estenia al carrer o als balcons. Aquest espai únicament reservat per a dones en aquella època es va convertir també en una mena d’àgora femenina. Allà les dones s’explicaven els problemes i compartien riures mentre rentaven la roba després d’una dura jornada a casa o a la feina. L’Associació de Veïns de Verdum i l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris han engegat una iniciativa per recordar els safarejos desapareguts com a part del patrimoni intangible del barri.

Recuperar la memòria de les veïnes

L’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris i l’Associació de Veïns de Verdum han demanat al districte de Nou Barris que instal·li una placa que recordi el que va ser el safareig públic que hi havia a l’antic barri de les Cases del Governador, a Verdum. Volen que s’expliqui el que va significar aquest espai de relació per a les dones. “El reivindiquem com un espai socialitzador on les dones d’un temps difícil practicaven ja la sororitat sense saber què significava”, comenta Montse Argente, membre de l’Arxiu Històric Roquetes – Nou Barris. “Hi havia molta solidaritat entre elles i un sentiment de projecte col·lectiu. Enmig de les dificultats que totes tenien, col·laboraven entre si”, conclou.

Un faristol o una placa amb fotografies

Per l’arxiu és molt important conservar, recuperar i fer difusió de tots aquests espais que ja han desaparegut del districte. Aquesta fita coincideix molt amb la determinació dels veïns de situar en el mapa el seu barri. “Nosaltres sempre hem defensat que Verdum existeix, i que és molt important recuperar símbols com aquest. Sentim que, en el seu moment, no hi hagués ningú amb una mica de seny que hagués pogut conservar l’espai“, comenta Maria Lluïsa Serralta, de l’entitat veïnal.

És per això que volen que una placa amb fotografies i un petit text expliqui la història dels antics safarejos. De moment, ja han passat la petició per escrit a l’Ajuntament.