Els fars tenen dues finalitats molt clares: d’una banda, serveixen com a balisa, és a dir, ens avisen de l’existència d’algun element que pot provocar problemes en la navegació com penya-segats, illots, zones poc profundes, etc. I de l’altra, com que són objectes amb una posició fixa permeten, per triangulació, determinar la posició exacta dels vaixells i de retruc saber el rumb per poder arribar a port.

A Catalunya hi ha tres fars que són, per un motiu o altre, els més singulars. El de Sant Sebastià a Palafrugell, que és el far europeu la llum del qual arriba més lluny (en condicions normals 32 milles nàutiques); el del Cap de Creus, que és el més oriental de tota la península Ibèrica, i el far del Llobregat, que és el més antic dels fars que actualment es troben en funcionament.

El far o torre del Llobregat és una petita joia dins del món dels fars. Es va inaugurar l’1 de gener del 1852 i es troba edificat sobre una torre de defensa que es va construir al segle XV, per protegir la costa de la pirateria. Es va escollir aquest emplaçament, a la desembocadura del riu Llobregat, perquè el riu era una ruta natural perfecta perquè els pirates penetressin terra endins. Damunt d’aquesta torre es va construir el far actual. Per què? Doncs perquè en aquella època el Llobregat formava un delta tan gran que la línia de mar arribava uns 300 metres mar endins de l’actual posició del far i calia alertar els vaixells de poca fondària que hi havia a la zona.

Actualment, evidentment, els fars són elèctrics, però en un primer moment el combustible que feia servir el llum era oli d’oliva; posteriorment, parafina, i finalment, acetilè, que el faroner s’encarregava d’encendre quan arribava la nit. La llum s’ampliava mitjançant una òptica de cristall que feia que una petita llum es veiés des d’una distància molt gran. El mecanisme que feia girar la lent, i que provocava les diferents llampades, era, en un primer moment, un sistema de pesos i politges com en un rellotge antic.

Una cosa curiosa és que cada far té el seu interval de llampades, en el cas del far del Llobregat en fa una cada cinc segons. En canvi, el de Montjuïc fa dues llampades cada 15 segons, d’aquesta manera els capitans dels vaixells saben de quin far es tracta.