Una jornada destinada a aconseguir que posar-se la faixa sigui el menys perillós possible. Això és el que han impulsat aquest dissabte els Castellers de la Vila de Gràcia per incrementar la seguretat en els castells. És la 23a edició de la Jornada de prevenció de lesions en el món casteller, i enguany, que els amfitrions són ells, han aconseguit aplegar més de 240 persones provinents d’una seixantena de colles d’arreu de Catalunya.

La intenció no és aconseguir castells espectaculars o competir, sinó saber com reduir els riscos a l’hora d’aixecar un castell. Agnès Garreta, presidenta dels Castellers de la Vila de Gràcia, explica que aquest factor “cada cop té més importància perquè volem fer castells alts, sí, però sobretot segurs“. Garreta explica que cada vegada s’està treballant més aquest aspecte: “Es comença a donar la importància que realment té i les colles estan gegant comissions sanitàries per tractar aquest àmbit”, exemplifica Garreta.

És per això que simultàniament han organitzat diversos tallers per a petits i grans sobre quina és la col·locació més segura o com gestionar un accident. Ho expliquen els ponents, però entre castellers també han compartit experiències i coneixements. Per Oriol Francolí, casteller, un dels fets més útils d’aquestes trobades és “el ‘feedback’ entre colles i companys“.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Qui són els caps de colla de la temporada 2019?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/cultura/castellers-cap-colla-temporada-2019/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Impulsen la beca Mike Lane

En aquesta jornada també han presentat la beca Mike Lane. Lane va ser un casteller de l’entitat que va patir un accident en una caiguda l’any 2013 i que va morir ara fa dos anys. Els Castellers de la Vila de Gràcia volen destinar-la a la investigació de lesions medul·lars. De moment serà de 10.000 €, però fan una crida a la col·laboració perquè encara creixi més. “A partir d’aquí ens agradaria que creixés molt. Que les colles ho agafessin, entomessin la idea i ens ajudessin. La prevenció és cosa de tots. I com més ens la creguem totes les colles i tots individualment, més feina farem”, explica Angès Garreta, presidenta de la colla.

En els propers mesos, obriran el període d’inscripció de projectes i es decidirà qui rep l’import per investigar en aquest sentit.