RAIMON GARRIGA, cap de colla dels Castellers de la Vila de Gràcia "Ens ha caigut un 5de8 sortint dosos, pot passar. Des del punt de vista purament casteller, ahir vam fer unes molt bones vigílies, i endavant. Però vaja, tampoc ens hem d'enganyar: això és un cop fort, no per res, però per l'ensurt. Ens hem emportat un ensurt i, en el fons, fem castells de vuit, de nou de set o de sis, ja que som colla. Som colla perquè ens donem suport els uns als altres, i si un company pateix, doncs patim tots." FERNÁNDEZ DÍAZ, cap de prevenció dels Castellers de la Vila de Gràcia "Hi ha hagut un moment en què hi havia fins a tres ambulàncies, dos metges i no sé quants infermers. Simplement és que estaven ocupats i el protocol estableix que, per evitar que el servei es col·lapsi, preveient possibles noves caigudes, doncs l'actuació s'aturi. Com que s'ha anat fent tard, tard i tard, al final hem suspès l'actuació, perquè ja no era hora adequada per posar-nos a fer castells."

El castell ha caigut poc després de les 13 h, en la segona ronda d’una diada castellera que ja havia començat accidentada perquè als Xicots de Vilafranca els ha caigut el pilar amb què han entrat a plaça. En fer llenya el 5de8, un dels Castellers de la Vila de Gràcia ha rebut un cop i s’ha desmaiat. Es tracta d’un home d’uns 40 anys, que ocupava una posició lateral dins de la pinya.

El desmai era degut a una aturada cardíaca. El personal sanitari l’ha ficat dins de la Casa de la Vila, on l’han pogut reanimar. Altres castellers han hagut de ser atesos pels cops que han rebut en fer pinya el 5de8, com ara un home de 36 anys que ha patit una contusió lumbar i un infant d’11 anys que ha estat traslladat a l’Hospital de Nens amb lesions lleus.

A plaça hi havia dos equips d’ambulàncies de la Creu Roja, però mentre els metges seguien tractant el casteller accidentat, les actuacions s’han aturat per seguretat, perquè tot el personal sanitari estava ocupat atenent els castellers ferits i no hauria estat possible atendre’n més si s’hagués produït cap altre accident.

A les 14 h s’ha decidit suspendre definitivament la diada. Només s’han pogut fer els tres pilars de tancament, un a càrrec de cadascuna de les colles participants: els de la Vila de Gràcia, els Xicots de Vilafranca i els Xiquets de Reus.

A quarts de tres, quan la plaça de la Vila ja pràcticament s’havia buidat de públic, una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques ha recollit el casteller accidentat per la porta del darrere de la Casa de la Vila i l’ha traslladat a l’Hospital Clínic. El seu estat de salut és greu, però es manté estable. El pronòstic és reservat en espera de practicar-li proves per descartar una possible lesió medul·lar.

Els castells de vuit

Durant la primera ronda, els Castellers de la Vila de Gràcia sí que han aconseguit descarregar el 7de8. Havien sortit a plaça amb la voluntat de fer tres castells de gamma alta. El tercer havia de ser la torre de vuit amb folre que ja van descarregar ahir a la nit durant la diada de vigílies.

Ahir a la nit, a més del 2de8 amb folre, els de la camisa blava també van descarregar el 3de8 i el 4de8. Eren tot castells de vuit pisos per celebrar que arribaven al centenar de castells de vuit i que ho feien, a més just el dia que feia 10 anys de la primera vegada que ho van intentar. Xifres rodones i alegria després d’haver-ho aconseguit, que aquest diumenge s’han tornat preocupació i mostres de solidaritat amb el company accidentat, que tothom espera que es recuperi aviat.