Open arms

El Govern espanyol ha ofert a l’ONG Open Arms el port espanyol més proper perquè el vaixell de salvament marítim pugui desembarcar els 107 migrants que té a bord. L’executiu espanyol ha reaccionat així després que el fundador d’Open Arms, Óscar Camps, s’hagi negat a anar al port d’Algesires, com havia proposat el president en funcions, Pedro Sánchez, perquè podria suposar una travessia de sis dies.

Segons l’agència de notícies EFE, s’han enviat dues comunicacions a l’embarcació, que fa 17 dies que és al mar amb migrants a bord, en què pregunten a la tripulació què és el que consideren necessari perquè el viatge es faci en condicions segures i en què s’ha ofert el port espanyol més proper.

El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, havia ofert el port d’Algesires –situat a la costa d’Andalusia, a tocar de Gibraltar– per tal que hi pogués desembarcar el vaixell Open Arms, ara en aigües italianes —davant de l’illa de Lampedusa– i amb 107 migrants a bord. Sánchez ha informat en un tuit que “és necessari establir una solució europea, ordenada i solidària” de lideratge col·lectiu del repte migratori i s’ha vantat que “Espanya sempre actua davant de les emergències humanitàries”.

Segons ha informat l’executiu en un comunicat, Sánchez havia pres la decisió com a resposta a la negativa del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, i a les “dificultats que han exposat altres països del Mediterrani” per acollir el vaixell. El govern ha admès que els ports espanyols “no són ni els més propers ni els més segurs per a l’Open Arms”, però assenyalen que, ara per ara, Espanya és l’únic disposat a acollir-lo.

Open arms

La desesperació es desborda 17 dies després

La notícia arriba l’endemà que el director de l’Open Arms, Òscar Camps, interpel·lés el president del Govern i li etzibés la gravetat de la situació: “Som ciutadans espanyols, víctimes d’un segrest, i no pirates somalis”, va afirmar. Camps va afegir que la tensió a bord del vaixell era molt alta i va advertir que no podien garantir la seguretat a la coberta, després de 17 dies al mar amb més d’un centenar de persones a bord.

Poques hores després d’aquesta alerta, Camps ha denunciat a Twitter que alguns migrants, veient la costa italiana a prop i davant de la impotència de no poder sortir, s’han llençat al mar en direcció a Lampedusa. Els socorristes de l’ONG n’han sortit al darrere a rescatar-los.

Poc després l’activista ha penjat un altre vídeo a les xarxes en què es veuen baralles, crisis d’ansietat i escenes de molta desesperació a bord, on ara només queden dos menors d’edat. Camps repeteix, una vegada més, que la situació al vaixell s’ha desbordat i pressiona Europa perquè prengui una decisió urgentment: “Què més necessitem? Morts a bord del vaixell? Espero que la fiscalia actuï, actuï de seguida. Això és insostenible!”.