tradicio neules torrons nadal origen per que mengem

Nadal és sinònim de grans àpats i reunions familiars. A les taules no hi falten els torrons i les neules, dos dolços típics d’aquestes dates. N’hi ha per a tots els gustos: de xocolata, de crema cremada, de xixona, dur, de fruites confitades o fins i tot nous i sofisticats, com ara els de formatge, quicos o gintònic. Et descobrim l’origen d’una tradició tan arrelada com és menjar neules i torrons per Nadal!

Les neules, un dolç del segle XIV

Les neules són un dels dolços més típics a Catalunya. Segons l’Ajuntament de Barcelona, el rei Jaume I ja en menjava i al monestir de Santes Creus ja se’n fabricaven al segle XIV. De fet, s’apunta que una monja va inventar les neules després d’enrotllar una hòstia. A poc a poc la recepta va evolucionar i a dia d’avui aquest dolç és més llarg i se’n poden trobar de diferents tipus.

Més enllà de les clàssiques, també n’hi ha de xocolata, farcides amb torró o fins i tot amb formatge!

El torró, unes postres amb orígens àrabs?

Es desconeix quin és l’origen exacte dels torrons, però una de les hipòtesis apunten als àrabs pels ingredients amb els quals s’elaboren. L’Ajuntament de Barcelona explica aquest aquest dolç ja es menjava a l’edat mitjana, tot i que en aquella època estava reservat a les classes benestants i només els degustaven en ocasions especials.

Amb el pas dels anys, els torrons es van popularitzar fins a convertir-se en un producte indispensable a les taules cada Nadal.

Altres menjars típics de Nadal

A banda d’aquestes postres, hi ha altres menjars típics per Nadal. És el cas, per exemple, de la sopa de galets, una pasta en forma de cargol genuïnament catalana que té una versió encara més típica per a les festes: la del galet gran. Sembla que els galets es van inventar a partir de la necessitat de fer més petits els macarrons, per poder-los agafar amb facilitat amb la cullera. Si es fan servir aquests galets petits, la sopa inclou la pilota, mentre que si s’utilitzen els galets gegants, aquests es farceixen amb la carn picada, entre altres ingredients.

Un altre plat típic de les festes són els canelons, sobretot per Sant Esteve, un menjar que va arribar al segle XIX amb el cuiners italians que treballaven per a la burgesia de l’època. De seguida, la recepta es va popularitzar entre totes les classes socials. Una de les teories de per què se serveix l’endemà de Nadal és perquè s’aprofiten les restes de l’escudella per fer-los.

Què vols saber del Nadal 2023?