Hi ha moltes maneres de dir “t’estimo” i aquest Sant Jordi 10 restaurants barcelonins ens conviden a fer-ho no només amb el llibre i la rosa sinó també amb una tapa elaborada a base d’emmental AOP, el formatge suís original dels forats. Els clients que del 16 al 26 d’abril degustin aquesta tapa rebran de regal una rosa. Hi participen, entre d’altres, La Gormanda, de Carlota Claver, Galileo, de Gabriele Milani, i Per Feina, de Rafa Zafra.

Els plats i restaurants participants

Quins són els plats que han dissenyat els xefs dels 10 restaurants que participen en la campanya “Digues-li amb formatge”?

Al restaurant Cruix (Entença, 57), el xef Miquel Pardo servirà un caputxino de ceba amb formatge emmental AOP.

Al Per Feina (Ciutat de Granada, 130), el xef Rafa Zafra oferirà una tapa de macarrons amb botifarra i bolets gratinats amb formatge emmental AOP.

La xef Carlota Claver cuinarà un cruixent d’emmental AOP farcit d’espàrrecs verds, cama-secs i botifarra de perol a La Gormanda (Aribau, 160).

La tapa de La Tartareria (Muntaner, 26) és un biquini de vedella ecològica trufat amb emmental AOP.

Al Llamber, situat al carrer de la Fusina, 5, el xef Ángel Palacios ens proposa una fondue de formatge emmental AOP amb llagostins.

Ivan Cruz, xef del Tramendu Encenem els Fogons, al passatge d’Andalusia, 8, prepararà un caneló amb sèrum d’emmental AOP i formatge ratllat.

El Deliri, del xef David Morera, proposa un “amuse-bouche” d’emmental AOP de 12 mesos de maduració.

El Thonet (Escudellers, 8) oferirà unes croquetes de cecina amb formatge emmental AOP.

Al còctel bistrot Galileo (Aribau 152), el xef Gabriele Milani ens proposa un espàrrec blanc amb espuma d’emmental AOP, patata amanida amb xipotle i cruixent d’emmental AOP.

La Esquina, restaurant situat al número 2 del carrer de Bergara, prepararà una versió d’arròs a la milanesa, plat originari de Barcelona, gratinat amb el formatge suís.

Coneix el formatge emmental AOP

Aquest formatge és una varietat procedent de la vall del riu Emme que s’elabora amb ingredients naturals i seguint un procés artesanal i tradicional conservat des del segle XIII. És conegut com el gegant suís perquè és la varietat helvètica més gran. Les rodes d’aquest formatge fan entre 80 i 100 centímetres i tenen un pes mitjà de 90 kg.

L’altre element que el caracteritza són els nombrosos forats d’entre dos i quatre centímetres de diàmetre que es formen durant el procés de maduració, que oscil·la entre els quatre mesos i l’any. Té un sabor pur i suau, amb aroma fruit de la dieta natural de les vaques de la regió.