L’última novetat de l’editorial AKIARA books és el llibre il·lustrat ‘Hem hagut de marxar’, que recull sis testimonis de joves migrants que viuen a Catalunya. El llibre d’entrevistes està dirigit tant a adolescents i joves com a adults i vol sensibilitzar sobre la migració a través de les històries personals de sis nois i noies arribats de Síria, el Senegal, el Marroc, Bolívia i el Salvador.

A ‘Plaça Tísner‘ parlem amb en Soly Dunia Kato, un dels testimonis, vingut del Senegal fa 18 anys que, recentment, ha obert un restaurant de cuina africana al barri de Sants. Ell ens explica que va arribar amb pastera a l’estat espanyol amb 22 anys, “després d’un viatge molt dur de cinc dies sense menjar ni gasolina, on patíem per la nostra vida”.

Era la segona vegada que intentava arribar a Europa des del Senegal en cerca d’una vida millor, on va viure “tota mena de vulneracions dels drets pel simple fet d’emigrar”, denuncia. Al llibre s’explica el periple dels dos viatges que va fer pels països africans amb vivències molt dures: “Ens van posar dues vegades a la presó i fins i tot ens van amenaçar en matar-nos”, relata.

Està molt bé l’ajuda de les entitats socials, però la clau és convertir-se en motor del canvi”
Soly Dunia Kato

A Barcelona va rebre ajuda de Càritas per pagar-se l’habitatge mentre estudiava. “És molt important la feina de les entitats socials, però quan tu passes a ser el motor del canvi, tot canvia”. I és que la història d’en Soly Dunia Kato és un exemple de superació i d’emprenedoria. Va crear l’Associació Dunia Kato, amb finalitats socials a Barcelona i al Senegal, va engegar un càtering de cuina africana i, després de l’èxit que va tenir, va decidir obrir a Sants el restaurant Abarka.

Històries reals “per oblidar”

El llibre és una iniciativa de la Inês Castel-Branco, directora d’AKIARA books, que va proposar a la periodista Laia de Ahumada entrevistar sis testimonis i fer sis capítols sobre les seves vivències com migrants “que molts d’ells voldrien oblidar”, diu l’editora. Uns capítols acompanyats de les il·lustracions simbòliques i colpidores de Cinta Fosch.

Tots convivim amb nouvinguts però no sabem què han hagut de patir per arribar fins aquí”
Inês Castel-Branco

Un llibre per a tots els públics

“Volíem donar a conèixer diverses realitats sobre la migració posant nom i rostre amb sis recorreguts vitals plens de dificultats i reptes: s’explica quina era la seva vida abans i per què van marxar“, explica Inês Castel-Branco. “Perquè convivim cada dia amb immigrants però no coneixem les seves vivències”, apunta l’editora.

Castel-Branco afegeix que són històries que parlen de duresa, però també d’esperança perquè han acabat bé gràcies a l’ajuda d’entitats socials catalanes. De fet, els testimonis han rebut l’ajuda d’entitats com Open Arms, Migra Studium, Càritas, Open Cultural Center i la cooperativa L’Olivera.

El llibre està pensat per a tots els públics: des d’adolescents, a joves i adults. “Pensem que es poden tractar tots el temes amb els infants, però s’ha de trobar la manera de fer-ho“, explica Inês Castel-Branco. De fet, el llibre conté un glossari de conceptes en relació amb la migració i una fitxa de treball amb una proposta didàctica per a escoles i instituts.

S’han de mostrar exemples positius d’immigrants perquè la ciutadania canviï la seva mirada”
Soly Dunia Kato

Canvi de mirada

En Soly Dunia Kato explica que ha volgut participar en aquest llibre per mostrar a la ciutadania què hi ha darrere del procés d’emigrar i visibilitzar exemples positius de migrants. Diu que “molts ciutadans l’únic que relacionen amb la migració són les pasteres i la pobresa i hem de canviar la mirada”.

De fet, tots els seus projectes tenen l’objectiu de “transmetre una visió positiva d’Àfrica, així com també oferir llocs de treball per ajudar migrants perquè aconsegueixin els papers, així com també que la gent de la comunitat se senti que forma part d’un projecte”.