Mai no havia estat tan de temps tancada des de la seva consagració, el 2010. La covid-19 ha obligat a paralitzar les obres i les visites a la Sagrada Família des que es va decretar el confinament. Per a aquest motiu els seus responsables han dissenyat tot un pla d’adaptació per minimitzar els riscos davant la crisi sanitària, però sense alterar l’experiència del que suposa visitar una de les obres més emblemàtiques de l’arquitecte Antoni Gaudí.

Adaptació de la visita a la nova realitat

La crisi sanitària obliga a seguir uns protocols de seguretat. La primera, la limitació de l’aforament. “Hem fet una reducció de l’aforament al 50 %, per tant, hi ha de forma concorrent, 750 persones a l’hora”, explica el director general de la Sagrada Família, Xavier Martínez. De manera que per al visitant, el recorregut resulta més còmode ara que abans de la pandèmia.

Una altra novetat és l’eliminació de les audioguies amb l’objectiu d’evitar contagis. El seguiment de la visita es fa a partir d’una aplicació que es pot descarregar al telèfon mòbil. L’itinerari és d’un sol sentit i la seva configuració impedeix que les persones es creuin. El recorregut té punts d’informació en què s’indica els visitants de les mesures higièniques que cal seguir com ara l’ús de mascaretes, el distanciament social, a més d’on es troben situats els gels desinfectants. La Sagrada Família ha incrementat el servei de neteja i utilitzen productes específics per a l’espai i serveis que ofereixen.

Un gest de gratitud a la ciutat

Els responsables de la Sagrada Família volen homenatjar tant els professionals sanitaris com la resta de treballadors que han estat en primera línia en la lluita contra la pandèmia. Per això han volgut tenir “un gest de gratitud”, segons explica el director Xavier Martínez i que es concreta en el regal d’una visita gratuïta. També han creat l’“hora Barcelona”, un homenatge a la ciutadania de la capital catalana que poden visitar la basílica les tardes dels caps de setmana de juliol i agost sense presència de turistes. La iniciativa ha tingut tant d’èxit que les 37.000 entrades disponibles es van esgotar en només cinc hores, però els organitzadors ja han previst una nova tanda de lliurament de passis per al mes de setembre a partir del dilluns 3 d’agost. “La nostra il·lusió continua intacta”, conclou el director de la Sagrada Família, Xavier Martínez, i manté l’horitzó del 2026 com a data de finalització de la construcció del temple.