El director del sud d’Europa de l’Institut Europeu de Mobilitat Urbana, Daniel Serra, creu que “la gent encara té por d’agafar el transport públic“. Així ho ha dit en una entrevista al programa ‘Reset’, de betevé, en què ha subratllat que, després de la crisi del coronavirus, “l’ús del vehicle privat s’està incrementant més ràpidament“.

Segons dades de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), la demanda del transport públic oscil·la actualment entre el 40 i el 50 %, la qual cosa significa aproximadament la meitat del que hi havia abans del confinament. En canvi, l’ús del vehicle privat ja se situa si fa no fa en els mateixos nivells anteriors a la pandèmia.

Mesures per augmentar la freqüència

Serra atribueix aquesta recuperació desigual al fet que “no podem oferir un transport públic fort perquè les mesures de distanciament social no permeten que el metro o l’autobús vagin al 100 % de la seva capacitat“. Per això, l’expert de l’Institut Europeu de Mobilitat Urbana creu que “cal donar la sensació de seguretat i augmentar la freqüència“.

Per tot plegat, Daniel Serra demana que es prenguin “mesures a curt termini, com la priorització del transport públic o els carrils VAO“, que creu que “ajudarien a tenir una millor freqüència” i a “fomentar-ne l’ús per part dels usuaris“. A més, subratlla que hi ha altres mesures “a llarg termini” com “el tramvia per la Diagonal o la connexió de les línies de ferrocarril“, que també assenyala com a “necessàries per a la infraestructura”.